Комисията ще подготви законодателни промени, целящи да предотвратят подобни случаи в бъдеще, съобщи председателят Десислава Атанасова (ГЕРБ) при обсъждането на проект на доклада за дейността на комисията.

Едно от предложенията за промени, което предстои още днес да бъде внесено в Народното събрание, ще бъде както по искане на председателя на Фонда за гарантиране на влоговете в банките, така и по искане на министъра на финансите, да може да се свали банкова тайна, когато информацията касае клиенти, депозанти или кредитополучатели на банка в несъстоятелност, обясни Атанасова, цитирана от БТА.

Ще има текстове за оповестяване на сведения относно договорите, по които липсва учредяване на уговорени обезпечения и съответно вписване на сключени договори за такива обезпечения, както и обезпечения на ценни книжа.

Всъщност това бе най-сериозният проблем, с който се сблъскахме след като получихме информация в комисията, а именно - голяма част от кредитите в КТБ са дадени без обезпечения на фирми, които нямат имущество, които са съвсем скоро създадени, без персонал, на свързани лица, каза Атанасова.

На въпрос дали така ще се стигне и до последния кредитополучател по веригата Атанасова отговори, че се надява и това да стане факт.

Ще има предложение за законова промяна, така че получените кредити от различни кредитополучатели също да станат известни, както и платените комисиони и хонорари от страна на банката, посочи председателят на комисията.

В устава на КТБ има възможност тя да прави дарения и на политически партии, ще бъде интересно да видим дали такива дарения са съществували, коментира Атанасова.

На въпрос каква част от кредитите има шанс да бъдат върнати и кога ще бъде назначена разследваща фирма Атанасова отговори с уговорка, че това е извън дейността на оглавяваната от нея комисия, че се полагат огромни усилия да се избере достатъчно популярна и професионална фирма с достатъчно опит.

От отчета на синдиците е видно, че с добри темпове започват съдебни дела за обезпечения, които следва да се върнат в масата на несъстоятелността на банката. Надявам се, че и синдиците и председателят на фонда ще си свършат работата и ще има избрана фирма, която да потърси всички раздадени средства, заяви Атанасова.

Предстои на работно заседание в петък всички предложения за законодателни промени да бъдат обобщени и да бъде подготвен и окончателен доклад на комисията.

Йордан Цонев (ДПС) коментира, че има два варианта - или комисията сама да подготви текстовете на промените и да ги внесе, или да направи препоръки за промени, а ресорните парламентарни комисии да се заемат с тях.

Важно е да кажем комисията на какво се е натъкнала и какво трябва да се промени, за да се предотвратят подобни кризи в бъдеще, добави той.

Предстоящите промени ще бъдат в Закона за кредитните институции.

Определят публично съдебния състав за делото "КТБ"

Софийският апелативен съд ще определи публично съдебния състав, който ще гледа делото за фалита на КТБ, предаде БНР. Досега в присъствието на медиите, са били разпределяни дела само във Върховния касационен съд.

Магистратите трябва да разгледат протеста на прокуратурата и жалбата на БНБ срещу датата, от която, според съдия Иво Дачев, КТБ е изпаднала в несъстоятелност. Според неговото определение това е 6 ноември 2014 г. СГП и Централната банка обаче смятат, че неплатежоспособността е била факт още на 30 септември миналата година.
Срещу датата възразяват и основните акционери в банката "Бромак" и "Бългериън акузишън къмпани", синдиците в КТБ.