Това съобщи пред журналисти заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, предаде БТА.  Така той всъщност потвърди казаното по-рано от вицепремиера Симеон Дянков.

Тъй като БЕХ е голямо дружество, евентуалната продажба не би могла да стане само през Българската фондова борса, тъй като нейните обороти са много малки, а това ще стане на някоя от големите световни фондови борси, коментира Добрев.

Все още това е идея, не са предприети действия в тази посока, уточни той. Да се пусне БЕХ на борсата е алтернатива на идеята за пускане на пакет от Електроенергийния системен оператор /ЕСО/, посочи заместник-министърът. Това би могло да стане и на БФБ. Не се обмисля пускане на борсата на "Булгартрансгаз", каза Добрев.

В интервю пред чуждестранна агенция вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков посочва, че целта на правителството е да продаде 10 до 25 процента дял от БЕХ чрез чужда фондова борса до края на годината, което би могло да донесе "неколкостотин милиона евро".
БЕХ ЕАД е акционерно дружество със 100 процента държавно участие. В него се включват мини "Марица-Изток", ТЕЦ "Марица-Изток 2", АЕЦ "Козлодуй", НЕК, ЕСО, "Булгаргаз", "Булгартрансгаз" и "Булгартел".