Турският съд обаче е наложил на Мира Абдулселамоглу, която е от кюрдски произход, но е живяла в България, мярка за неотклонение "подписка" и й е наложил забрана да напуска страната. Тя ще трябва да се подписва в полицията два пъти седмично.

Повдигнато й е и обвинение в "пропагандна на тероростични организации" и ще бъде съдена по бързата процедура. Според турските закони това престъпление се наказва със затвор от 1 до 5 години. За утежняващо обстоятелство се приема, ако деянието е извършено чрез електронни или печатни медии.

"В генералното консулство на България в Истанбул, както и в посолството ни в Анкара продължават работа оперативните щабове под ръководството на посланик Надежда Нейнски. Двете ни мисии са в непрекъснат контакт с местните власти, както и с родителите на задържаната българска гражданка. Дипломатите ни оказват необходимото съдействие", подчертаха от МВнР.

Мира и майка й бяха арестувани по подозрение в членство в забранена организация. По-рано днес по-възрастната жена вече беше освободена без обвинение.

В ареста с обвинение за участие в терористична група обаче остава приятелят на Мира - британският гражданин Джо Робинсън. Той ще бъде съден за терористична пропаганда в отделно дело от това срещу българката. 

Причината Мира и англичанинът да бъдат задържани е, че са изразявали в социалните мрежи симпатиите си към кюрдската кауза. Снимки на Робинсън показват, че той е бил в Сирия и е възможно да е бил част от въоръжената съпротива. Младият мъж е бивш пехотинец от британската армия, който е служил в Афанистан до 2012 г. Кандидатствал е и във Френския чуждестранен легион. През 2015 г. заминава като доброволец, за да се сражава срещу „Ислямска държава” на страната на кюрдските сили в един от най-кървавите периоди от борбата срещу ислямистите.

Мира обаче живее в Лондон, там е специализирала международни отношения.

"Нейната грешка е, че едно младо момиче се е запознало с момче във Фейсбук и си имат добри отношения, и симпатизират на кюрдите. И че във Фейсбук е разпространявала статии, че Ердоган е диктатор", коментира Боян Хаджиев, преподавател  в катедра „Международни отношения” в УНСС, който подчерта, че дори и той подлежи на задържане по подобни обвинения.

Хаджиев е категоричен:

"Не става въпрос за терористи. Става въпрос за едно обикновено семейство, което е отишло на посещение на гроба на дядото на една от задържаните"=  

Мира и Джо отишли на почивка в Турция, където трябвало да го запознае с родителите си. 

Познати на бащата - Яшар Абдулселамоглу, твърдят, че той е уважаван университетски преподавател и активен анализатор по кюрдския въпрос. Именно бащата сигнализира консулството ни в Анкара за ареста.