Тя се е обадила късно снощи да съобщи лично на консула ни в Анкара, че след разпит в полицията, е пусната на свобода. В ареста засега остава дъщеря й.

Същевременно в Генералното консулство в Истанбул е получен факс от наблюдаващия прокурор Мехмет Джан Мъхчъ, че не е намерил основания за задържане на на българските граждани В. П. Р.–А. и М. Я. А.

Семейството и консулът пътуват към следствения арест. Осигурена е защита и се оказва необходимото съдействие от страна на българските власти, уточняват от МВнР.

В Генералното консулство в Истанбул, както и в посолството в Анкара, са създадени оперативни щабове под ръководството на посланик Надежда Нейнски.

Премиерът Бойко Борисов и вицепремиерът Екатерина Захариева следят лично и непосредствено развитието на въпроса.

Вчера стана ясно, че двете българки - майка и дъщеря, и британски гражданин са арестувани в турския курорт Дидим по подозрение в тероризъм.

Те са били в компанията на британец. Той и по-младата жена са разследвани за връзки със сирийския клон на обявената от Анкара за терористична организация на кюрдите ПКК.

При разпита по-младата българка е заявила, че е следвала право в Холандия и Англия. Запознала се е с британския гражданин през 2015 година и преди 10 дни заедно са пристигнали на почивка в Турция, съобщиха турски медии.

Задържаните българки били свързани с кюрдските бойци >>>

"На този етап няма повдигнато обвинение на българката, която остава в ареста. След 7-дневен срок трябва да бъде повдигнато обвинение, който изтича и днес ще има развитие по случая. Нашият консул ще ни информира веднага щом се срещне с наблюдаващия прокурор", каза посланикът в Турция Надежда Нейнски пред БНТ.

Кореспондентът на БТА Нахиде Дениз съобщи пред bTV, че британецът Дж. А. Р., а не българките са подозрителни за властите. За него се знае, че е прекарал три месеца в Сирия през 2015 г. като медик в помощ на местните, като преминал военно обучение на полигон на кюрдските бунтовници. Той твърди, че не е участвал в сражения.

"Уличеният е британски гражданин. Ще настояваме пред правителството и коалиционните партньори задължително да се спазват правата на българските граждани, да се съблюдават за техния интерес", заяви пред журналисти в парламента депутатът от ПГ на „Обединени патриоти“ Николай Александров, цитиран от "Фокус".

"Предполагам, че тук „кучето е заровено“ в британския гражданин, който е бил заедно с тях. За него се твърди, че е пребивавал на територията на трета държава и че е воювал“, каза и и народният представител от ПГ на БСП Славчо Велков.