Мерките срещу "социалния туризъм" предвиждат новопристигнали мигранти да нямат право да искат настаняване в общински жилища, пише в. "Гардиън", цитиран от БТА.

През първите три месеца те няма да имат право да искат помощи като безработни.

От първи януари догодина помощи при търсене на работа (JSA) ще може да се иска за повече от максималните шест месеца, единствено ако безработните могат да докажат, че имат реални перспективи да получат работа.

Ще станат по-строги условията на теста дали имигрантът отговаря на изискванията за адаптиране към британската среда, за да получи помощи за домакинството си.

Всеки гражданин на ЕС, който е бездомен или се занимава с просия, ще бъде депортиран и ще му бъде забранено отново да влиза в страната през следващите 12 месеца, освен ако не докаже, че има основателна причина да бъде във Великобритания, като работа например.

Камерън обяви, че четворно (до 20 000 паунда) ще се увеличат глобите за работодатели, които не изплащат минимални заплати.

Ограниченията са подкрепени от либералните демократи, коалиционните партньори на консерваторите.

Британският премиер каза, че споделя опасенията на много хора в Обединеното кралство от европейските изисквания за вдигане от 1 януари 2014 г. на ограниченията за достъп до британския трудов пазар, които сега важат за българи и румънци.

Премиерът казва в интервю за в. "Файненшъл таймс", че лейбъристите са направили "фундаментална грешка" и не са ограничили достъпа до трудовия пазар за страните, които се присъединиха към ЕС през 2004 г.

Камерън каза още, че Европа трябва да се реформира, за да върне доверието на гражданите си, имайки предвид опасенията, че неограничената имиграция подхранва подкрепата за десни популистки партии като Британската партия на независимостта.

Еврокомисарят по заетостта Ласло Андор предупреди, че Великобритания може да бъде възприемана като "неприятна страна", след като Камерън обяви планове за ограничаване на достъпа до социални помощи, пише Би Би Си, цитирана от БГНЕС.

Според него несъобразяването с правилата може да доведе до "хлъзгав наклон".

"Въпросът е в това, че на британското общество не се казва цялата истина", смята Андор.

Той допълни, че съществуват предпазни мерки в ЕС за предотвратяване на социалния туризъм.

"Нуждаем се от по-точно представяне на действителността, не под натиск, не под истерия, както понякога се случва във Великобритания... Настоявам за казването на истината, не на неверни предположения", призовава Андор.

Вчера Джонатан Тод, говорител на ЕК за заетост и социални дела, каза, че ако Великобритания наистина въведе мерки, противоречащи на договорите за свободно движение и достъп до социалната система, комисията ще се погрижи правата да бъдат защитени.

Българският посланик в Лондон Константин Димитров заяви преди дни, че от 2007 г. британското вътрешно министерство не е отхвърлило нито едно искане на работодател за издаване на разрешително за работа за български имигранти.