Той обясни пред Нова телевизия, че много бързо след това се чул вторият взрив, който бил три или четири пъти по-силен от първия.

„Нямаше паника - всички да бягат един върху друг, просто хората започнаха да вървят в противоположната на взрива посока”, допълни българинът.

Момиче, бягай обратно, викнал полицай на Силвия Вълева, която също била на маратона и чакала приятелка да финишира.
Докато състезанието свърши, отишла да хапне наблизо с приятели.
Бяхме на 300 м от взривовете, но не знаехме какво се случва, разказа Вътева пред bTV.
Мислехме, че нещо супер малко е станало, тъй като чухме лек гръм, обясни тя и допълни, че по-късно е срещнала викащи и плачещи хора.

„Не знам дали за добро, или за лошо, но такова нещо не се бе случвало в Бостън. Наистина беше голям шок”, коментира пред Нова телевизия певецът Орлин Горанов, който е на турне в Бостън с Кристина Димитрова. Той добави, че местните и българите там не са притеснени.
"Хората по някакъв начин са свикнали на такива ситуации, много бързо реагират в тях, бързо си помагат. Почти нямаше паника. Мисля, че до 1-2 дни спокойствието в Бостън ще бъде възстановено”, прогнозира Горанов.

"Това, което се промени и за мен беше изключително учудващо, беше колко бързо се съвзеха всички хора, които бяха на мястото. Изключително много хора се стекоха на помощ, доста минувачи се включиха в извозването на ранените. Имам чувството, че американците още от 11 септември са изключително подготвени за подобен тип събития и са доста задружни", разказа за Дарик Стефан Гюшев, който живее в Бостън.
Според него обаче е лошо, че всеки дава сигнали за нещо подозрително, което му се е случило.
Размива се ефективността на работата на силите на реда - всякакви пакети, оставени някъде в града, се обявяват за потенциална бомба, обясни Гюшев.

Сутринта посланикът на България в САЩ Елена Поптодорова успокои, че няма данни за пострадали българи при взривовете в Бостън.
В листата на стартиращите в маратона е имало българин - Владимир Христов, който обаче не е участвал заради контузия.

Телефоните на посолство на България във Вашингтон:
Централа: +1 202 387 0174, +1 202 387 0365
Факс: +1 202 234 7973
email: Embassy.Washington@mfa.bg

Google пусна търсачка за издирване на пострадалите. Сайтът дава възможност чрез попълване на името на издирван човек да се получи информация дали е настанен в някоя от местните болници.

*Бостънският маратон се организира в Деня на патриотите - празник в щата Масачузетс, на който се чества годишнината от първите сражения по време на Американската революция през 1775 г.

Вижте снимки от взривовете в Бостън