Вчера Европейският парламент (ЕП) прие резолюцията за Албания, в която беше включен текст, потвърждаващ правата на българското население в три района в Албания.

Македонците в Албания са разгневени от стремежа на евродепутатите Андрей Ковачев и Ангел Джамбазки да докажат, че македонското малцинство в Мала Преспа, Голо Бърдо и Гора е всъщност българско, предаде МИА, цитирана от БТА.
Това се казвало в реакцията на Македонското дружество "Илинден" - Тирана и неговия клон в Голо Бърдо. Те твърдят, има "груба фалшификация и огромна неистина, която засяга чувствата на македонците".

"Македонското дружество "Илинден" - Тирана и клонът за Голо Бърдо гласно и ясно повтаря, че няма българи в района на Преспа, Голо Бърдо и Гора и в цяла Албания.

От албанското и македонското правителство искаме да протестират остро до Брюксел и София за известяването за фалшива българска история в европейските официални документи и за преименуването на македонците в Албания в българи", се казва в реакцията на дружеството.

Македонците смятат резолюцията за Албания, приета от ЕП, в частта за македонците като българи, за грубо нарушение на международното право, Всеобщата декларация за човешките права и свободи и Хартата на Обединените нации, както и за геноцид срещу македонския народ в Албания.

Призоваваме Брюксел да вземе активни мерки против политиката на денационализация, която София провежда организирано вече няколко години с незаконно издаване на българско гражданство на македонците в Албания, се подчертава в реакцията на Македонското дружество "Илинден" и неговия клон за Голо Бърдо.