Това съобщи и.д. министър на вътрешните работи Веселин Вучков по bTV.
По думите му, до 2-3 дни ще се установи и видът на взривното вещество.

Автомобилът - марка „Форд Фокус”, бе взривен пред дома на Сашо Диков, до бл. 259 в кв. "Гоце Делчев" малко преди 22 часа в четвъртък. Бомбата е била поставена пред предната лява гума.

„Взривът е достатъчно силен, но дали е поставен с цел сплашване или с друга цел, е рано да се каже. Каквито и да са мотивите обаче, трябва решително да осъдим подобни актове”, заяви Вучков и по БНР. Той допълни, че са задействани всички методи за разкриване на престъплението и неговия извършител.

И.д. вътрешният министър не изключи версията взривът да е с цел предизборна провокация. По думите му е възможна връзка с експлозията пред редакцията на в. „Галерия” през февруари, по време на която в страната отново имаше посещение на европейски лидери.
 От вчера у нас са председателите на ЕК и ЕП - Жозе Барозу и Йежи Бузек, а от днес - трима еврокомисари.

Не се изключва и версията, че взривът е бил провокиран от журналистическата работа на Диков, предаде bTV. 

Според Веселин Вучков, извършителите на подобни добре организирани престъпни актове трудно се разкриват, но има вяра в професионализма на служителите на МВР.

Премиерът Бойко Борисов коментира инцидента, като заяви, че на "някои хора не им издържат нервите, когато в София пристигат важни хора", съобщи bTV. Той направи изявлението си след участие в изнесеното заседание на Европейската народна партия в София, което събра трима еврокомисари.

"В момента сме в предизборна кампания и това според някои лица може да е полезен инструментариум в тази кампания", бе лаконичният коментар на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, цитиран от БТА. Той допълни, че страната е спокойна и по-специално след задържането на определени престъпни групи, занимаващи се с тежка организирана престъпност. "Има още какво да се желае, предприемат се действия и се надявам да има още резултати", каза още Цветанов.

Самият Сашо Диков обаче заяви, че взривът е бил зверски, а ако е имало човек в колата, е щял да бъде убит. По страшното е, че ако е имало случайно минаващи хора в радиус от 2-3 метра, те едва ли са щели да останат живи, прогнозира журналистът.

Той разказа, че вчера през деня колата е ползвана от дъщеря му Петя Дикова, а той се е прибрал с форда около 18-18.30 ч. Паркирал го пред блока и часове по-късно избухва бомбата. По думите на Диков разследващите предполагат, че не са използвани модерни начини за взривяването, като дистанционни и мобилни телефони. Журналистът каза още, че не е получавал заплахи и няма никаква представа кой би извлякъл полза от случилото се.

Управляващите очевидно нямат интерес. Не искам в такъв момент да спекулирам със ситуацията - 10 дни преди изборите. Би трябвало да са доволни тези, които са противници на сегашната власт. Цели се и друг заек с един куршум – моето сплашване и на всеки, който говори неправилно. Не знам какво трябва да спра да говоря. Поне да ми бяха казали”, допълни Сашо Диков.

Телевизионният водещ не изключва нито един вариант за случилото се: „Всякакви провокации очаквам. Дивотията, диващината и тъпата милиционерщина така е обсебила държавата, че няма да има спирка пред нищо”.

Директорът на СДВР Валери Йорданов каза по Нова телевизия, че случилото се му "прилича на взрив, когато в България пристига голяма европейска група. Това е факт".
За версии още е рано да се каже, разследването е в самото начало, допълни Йорданов.