Това съобщава в интервю за “Труд” Стоян Желев, председател на Асоциацията на автомобилните производители. Той се позова на данни от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, според които между 35 и 40% от продадените нови коли у нас тази година са реекспортирани зад граница.

Износът се реализира благодарение на по-изгодните цени в България.
Реекспортът е една от причините да се регистрира ръст в продажбите на нови коли у нас. Най-много нови коли се изнасят основно към страни като Германия, Холандия, Белгия и Румъния.

През първите 6 месеца на 2011 г. в България са продадени 10 287 нови коли, от които близо 4000 са реекспортирани.

Преди дни министър-председателят Бойко Борисов предупреди вносителите на автомобили, че ще имат сериозна конкуренция в лицето на китайските автомобили, които ще се произвеждат в Ловеч.

"Вървят много и на тези цени са много конкурентоспособни", коментира пред журналисти премиерът, който посети новостроящия се автомобилен завод край село Баховица. Той похвали "ловчанлии, че са го направили, 2000 работни места не са малко. Видях как млади хора се учат да правят автомобили".

От друга страна държавата обмисля да стимулира покупките на нови коли като поетапно въвежда, най-вероятно от 2013 г., екологичния компонент при облагането на старите автомобили.