Това потвърди пред bTV Станелия Караджова, завеждащ бургаския окръжен следствен отдел. В момента той е обявен за издирване. Помагачът не е българин.

Атентаторът до момента е известен като Жак Филип Мартен, а единият от помагачите му като Ралф Уилям Рико. Третият, чиято самоличност е установена, има косвени връзки с двамата. Следователите разполагат с данни за съпричастността на тримата, както обяви в средата на декември министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Експертизите са показали, че взривното устройство е било върху тялото на атентатора, а не в автобуса с израелските туристи. Най-вероятно той не е имал намерение да се самоубива. Следователите разполагат със записи от камери, на които се вижда къде е ходил атентаторът и какво е купувал.

Има две възможности за самовзривяването – или терористът да е натиснал по грешка бутона или в суматохата някой да му е “помогнал”, посочи още Станелия Караджова в интервю за "24 часа".
Друга експертиза е установила, че терористът е бил в движение, когато се е случил взривът. Това накланя везните към тезата, че самият той не е очаквал експлозията.
Все още няма данни дали помагачите на Мартен са били на летището по време на взрива, но такава версия съществува.

До средата на януари ще има следствен експеримент по делото за терористичния акт на летището в Бургас, съобщиха от прокуратурата в началото на декември. Ще бъде взривен автобус като този от атентата. Целта е именно да се установи дали взривът на атентатора е бил поставен в автобуса или в неговата раница и как точно се е случил инцидентът.

Атентатът на летището в Бургас бе извършен на 18 юли миналата година и отне живота на петима израелски туристи и шофьора на автобуса.