Новата наредба ще бъде публикувана в "Държавен вестник" следващата седмица, каза министърът на отбраната Аню Ангелов, цитиран от БТА и БГНЕС.

По сега действащите разпоредби от 2005 г. жени-военнослужещи не могат да работят на длъжности, свързани с обискиране и претърсване на хора и в гвардията.

Именно заради отказ за служба в гвардията в началото на август т.г две студентки - Габриела Гълъбова и Елена Кръстева обявиха, че са завели дело срещу Министерството на отбраната. Според двете момичета в наредбата на министъра от 2005 г. се посочва, че причините за отказа са чисто медицински – да не се увреждат детеродните органи на жените.

Миналата седмица след заседанието на Комисията по външна политика и отбрана Аню Ангелов обеща, че съвсем скоро ще има и жени гвардейци. Още тогава той каза, че кандидатките трябва да отговарят на определени изисквания. Днес обаче военният министър не конкретизира какви ще са изискванията, но изрази увереност, че ще има гвардейци жени. В българската армия дамите под пагон са около 14%, припомни Аню Ангелов.

"Още от времето на княз Александър І Батенберг, когато е създадена елитната част, гвардеецът трябва да е поне 178 см, като ръстът не бива да надвишава 182 см. Задължително да е строен, т.е., теглото не бива да е повече от 82 килограма", заяви военният министър. Според Аню Ангелов жените в Националната гвардейска част може би ще имат малко по-различна униформа. "Аз съм сигурен, че има и ще се намерят жени, които да желаят да станат гвардейци и те ще бъдат приети в Гвардията", убеден е министърът на отбраната.