Това показват резултатите от пробите от колбасите, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), цитирани от БНР.

От тук нататък органите на МВР трябва да продължат разследването, тъй като до този момент собственикът на транжорната отричаше да е получавал заразеното месо.

В село Млада гвардия, община Ветрино, няма нови заболели и умрели животни, откъдето идва и заразеното с антракс месо, съобщиха още от БАБХ.

От Регионалната здравна инспекция във Варна съобщиха, че пробите, взети от всички, които са консумирали заразеното с антракс месо, са отрицателни.
Става дума за 28-те души, както и членовете на двете семейства от село Млада гвардия, собственици на двете умрели крави.
 
Миналата седмица в селото бе открито огнище на антракс, след като 53-годишен мъж почина, заразен от болната си крава. Дни след това почина и втора крава. Това наложи спешна ваксинация на всички животни в селото и налагане на карантина.

"Ваксинацията на всички животни в селото е приключена, но ситуацията ще продължава да се следи и карантината ще отпадне, след като се установи, че животните имат имунитет, което се очаква да стане до седмица", съобщи изпълнителният директор та БАБХ д-р Дамян Илиев.

Ще бъде ваксинирано и стадо от триста овце във ферма в община Ветрино, тъй като и те са били на паша в селото, каза още д-р Илиев.

С помощта на Гражданска защита е извършена повторна дезинфекция на двата животновъдни обекти, в които са констатирани умрелите животни в Млада гвардия.

БАХБ: Ваксинирани са 584 животни в село Млада гвардия

239 говеда, 224 овце, 106 кози и 15 еднокопитни животни са ваксинирани с жива ваксина, съобщи днес БАБХ. Животните ще придобият имунитет след една седмица.

През този период остава забраната животните да не бъдат извеждани на паша. Забранено е клането на животните в следващите 15 дни.

С помощта на Гражданска защита е извършена повторна дезинфекция на двата животновъдни обекти, в които са констатирани умрелите животни.

Досега в селото не е имало регистрирано огнище на антракс и затова не е извършвана ваксинация.

При наличие на антракс животните се ваксинират в продължение на 30 години.