Това трябваше да се случи веднага след поведението му в пленарна зала по време на минутата мълчание в памет на жертвите на комунизма.

Това заяви за Дир.бг политологът Антоний Гълъбов, коментирайки отказа на Жаблянов да подаде оставка заради фал в декларация на БСП за Народния съд, както и отказа на БСП да му я поискат.

Припомняме че в пленарна зала преди време депутатът от БСП Валери Жаблянов, който е и зам.-председател на парламента, се опита да провали минутата мълчание в почит на жертвите на комунизма. Той предложи да бъдат почетени и жертвите на фашизма.

"Това е недопустимо поведение за заместник-председател на Народното събрание. И ако поведението на г-н Симов, който напусна пленарна зала е предмет на парламентарна етика, то поведението на Жаблянов е нещо по-сериозно", коментира Гълъбов.

Според него, решението днес на Изпълнителното бюро на БСП за отказ да бъде поискана оставка на Жаблянов за определянето на Народния съд като неизбежно и необходимо правосъдие в декларация на БСП означава, че партията се солидаризира с изразеното становище на съпартиеца си.

"Нищо друго. А това означава, че оттеглянето на 13 февруари вечерта на определен абзац от документа на БСП, е било просто маневра, но всъщност Изпълнителното бюро стои на същата позиция - смесване на политическия тероризъм с темата за Народния съд, оправдаване на крайно левия политически тероризъм в България и Народния съд с международни договорености, които датират две седмици след заседанието на т.нар. Народен съд. Така, че ако БСП се стреми към реванш и към реабилитиране на тоталитарния режим, то тя се движи с твърди стъпки в тази посока", заключи Гълъбов.