Продължава тенденцията да се яде повече месо, риба и рибни продукти и зеленчуци, предаде Дарик радио.

През 2010 г. българинът е ял средно по 32 кг месо годишно в сравнение с 30,7 кг през 2009 година.
При месните продукти обаче се наблюдава намаляване на потреблението до 13,8 кг средно на човек или с половин килограм по-малко от предходната година.

Миналата година българинът е изпил средно с литър по-малко прясно мляко до 19,9 литра, но пък е ял повече кисело мляко и за 2010-а се падат по 28,9 кг средно на човек при 26,8 килограма за 2009-а.

Консумацията на зеленчуци се увеличила миналата година до 69,1 килограма средно на човек при 68,4 килограма през предходната 2009-а. Средно на човек за миналата година се падат по 30,2 кг картофи, което е с 3,3 кг повече отколкото през 2009-а.
Намаляла е консумацията на плодове, като българинът е изял средно 43,5 килограма през 2010-а или с 800 грама по-малко в спрямо предходната година.

Понижава се потреблението на цигари от 778 броя на човек през 2009-а на 591 броя през 2010 година.
Намалява и потреблението на алкохолни напитки от 25,5 литра през 2009 г. на 23,6 литра на човек от домакинство през 2010 година.