Това пише германското сп. "Шпигел" в най-новия си брой, който ще излезе в понеделник, предаде Франс прес. Агенцията не успяла да се свърже с криминалната полиция и вътрешното министерство на Германия, за да коментират статията на седмичника, който "обикновено е много добре информиран по въпросите на сигурността". Списанието цитира полицейски източници, според които терористите се канели да вземат заложници и подготвяли "кървава баня с огнестрелно оръжие", предаде БТА.

Според "Шпигел", германските криминалисти получили данните от привърженик на джихада, който се обаждал по телефона от чужбина, твърдейки, че иска да напусне своята организация. Това била причината германският вътрешен министър Томас де Мезиер да предупреди в сряда населението, че е нараснал рискът от ислямистки атентати в страната. Екстремистът заявил, че терористичният екип включвал шестима членове. Двама били заминали за Берлин преди 6 или 8 седмици. Останалите, сред които един германец, един турчин и един северноафриканец, се канели да отпътуват тепърва. Атентатите били планирани за февруари или март 2011 г., посочил разкаялият се джихадист. Преди две седмици ФБР предупредило Де Мезиер, че "шиитска група от Индия", "сключила договор с Ал Кайда", подготвя атентат в Германия и се готви да изпрати там двама терористи, пише още "Шпигел".

Де Мезиер разкри в сряда, че има данни от неназована страна за планирано нападение в Германия за края на ноември. Сигналът бил получен след засичането на двата колета бомби, пратени от Йемен за САЩ, един от които мина през германско летище, преди да бъде открит във Великобритания. Германия засили мерките за сигурност по летища и гари. Около Райхстага бяха издигнати бариери, припомня АФП.