Това съобщи Франс прес, като се позова на публикация на сайта "Инспайър", поддържан от Американския център за наблюдение на джихадистки сайтове (СИТЕ).
В редица материали, преведени на английски и включени в последното издание на кибербюлетина "Инспайър", екстремистите от Ал Кайда в Арабския полуостров изтъкват, че бунтовете са предизвикани от масовото недоволство на населението в отделните държави от бедността и корупцията на управляващите, а не от войнстващи ислямистки организации.
Според Ануар ал Аулаки, смятан за духовен водач на Ал Кайда в Арабския полуостров, революциите в Египет и Тунис носят добри новини на екстремистките ислямистки движения.

В редица свои статии Ал Аулаки, който е с двойно гражданство - йеменско и американско - призовава говорещите английски мюсюлмани да се присъединят към международното джихадистко движение.
"Революцията премахва бариерите на страха в сърцата и в душите на онези, които досега смятаха, че тираните не могат да бъдат свалени от власт", пише Ал Аулаки в статия, публикувана в последното издание на "Инспайър", цитира го БТА.