Автомобилът "Ауди А4" е взривен пред дома на Манченко на столичната улица "Калиманци" 40 в столичния квартал Редута, а сигналът е подаден в 9 часа, съобщи БГНЕС.

Няма пострадали, но от взривната вълна са потрошени и две съседни коли, съобщи БНТ. Вътрешния министър Цветан Цветанов пък смята, че това е опит за сплашване.

Взривяването на автомобила на Павел Манченко е атака срещу усилията в борбата срещу контрабандата и злоупотребите, заявиха в прессъобщение от Агенция „Митници”. От Агенцията изразяват своята съпричастност към Павел Манченко за извършения акт на посегателство срещу неговия автомобил. Ръководството на агенцията възприема деянието като опит да се оказва влияние върху държавните служители и върху изпълнението на техните задължения.

Директорът на СДВР Валери Йорданов комисар Валери Йорданов не пожела да коментира дали този случай има нещо общо с проведената скоро операция „Леярите”, при която бяха иззети изнесени от склада на митницата големи количества злато и сребро.

През последните седмици се появиха информации, че Павел Манченко ще бъде сменен от поста си заради скандалния обир от митнически склад на летището.

На 18 октомври от склада бяха откраднати над 340 кг злато, 20 кг сребро и 1 кг платина, конфискувани при акцията на МВР "Леярите". Впоследствие МВР задържа шестима души, а шефът на СДВР Валери Йорданов заяви, че контролът на ограбения митнически склад е бил силно занижен, а кодът на сигнално-охранителната система не е променян от 2002 г.

Директорът на агенция "Митници" Ваньо Танов пък заяви, че в охраната на обекта има много пропуски, а Павел Манченко е поел необоснован риск, като не е разпоредил ценностите да се преместят в трезор на БНБ.