По последни данни 14 афганистанци (цивилни и военни) са убити и близо 20 са ранени. Това съобщи Министерство на вътрешните работи, цитирано от АФП и БТА.

Афганистанските сили за сигурност, подкрепени от бойни хеликоптери на НАТО, се сражаваха през изминалата нощ с бунтовниците, укрепили се в 12-етажна недостроена сграда в центъра на града, откъдето вчера обстрелваха с ракети американското посолство и щаба на натовските сили ИСАФ.

Шест или седем снаряда са паднали на територията на американското посолство в първите часове на продължителната атака, заяви днес посланикът на САЩ в Кабул, цитиран от Ройтерс. Според посланик Райън Крокър снарядите били изстреляни от твърде голямо разстояние и това не може да се смята за сериозно нападение срещу посолството.
"Все още се опитваме да ги преброим, но бих казал, че са приблизително шест или седем. Подчертавам, те са стреляли от поне 800 метра и то с РПГ; това е тормоз. Това не е нападение", заяви той.

Афганистански бунтовници, въоръжени с автомати, гранатомети и пояси с експлозиви, предприеха координирани атаки срещу различни обекти в Кабул, разкривайки колко е уязвима сигурността в столицата в момент, когато войските на САЩ започват да се изтеглят от Афганистан, пише в. "Вашингтон пост", цитиран от БТА. Мащабът и интензивността на наглото нападение, за което отговорност поеха талибаните, поставиха под съмнение реалната осъществимост на плана на Вашингтон постепенно да предаде на афганистанските сили отговорността за сигурността в страната, смята американското издание.

Жителите на Кабул с ужас наблюдаваха как леко въоръжени афганистански полицаи без бронежилетки се биеха с бунтовници, които се бяха укрепили на високите етажи на недостроена сграда в най-строго охраняваната част на града и обстрелваха с ракети дипломатическия квартал, включително посолстовто на САЩ и щаба на силите на НАТО, посочва вестникът.