Той поясни, че вече са изтекли нови отлагания на плащане за изработено оборудване за централата на стойност 70 млн. евро.

Българската компания НЕК, която е собственик на проекта за атомната централа, и "Атомстройекспорт" водят съдебни битки в Женева и Париж. Руската компания претендира за плащания от 58 млн. евро за  вече договорено обурудване за централата. Българската компания си иска 61.8 млн. евро за стари реактори, които вече са инсталирани в друга руска АЕЦ. Още при заявения съдебен иск от руска страна Трайков предупреди, че той може да спъне проекта.

Има различни начини един проект да не се получи и един от тях е да се изказваш непремерено под път и над път. Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков пред журналисти, помолен за коментар на изявленията на ръководството на "Атомстройекспорт".

"Взаимоотношенията между две компании, когато се реализира сложен проект, трябва да се основават на достатъчно сериозна работа и на ползване на каналите за извършване на дейностите по тази работа", заяви днес министърът. "Това, че руската страна ще увеличи иска си към НЕК, не е достигнало по никакъв официален канал до българската страна. Когато това стане, ще дам думата на юристите", добави той.