При акция на ДАНС в петък бяха обискирани 17 обекта на българския подизпълнител „Риск Инженеринг", а вчера стана ясно, че за 24 часа са били задържани изпълнителният директор на консултантската фирма „Уорли Парсънс" Събин Събинов и двама бивши шефове на НЕК - Иво Лефтеров и Крум Анастасов.

Причината е изплащането на близо 950 000 евро на месец за строителен надзор на „Уорли Парсънс" и "Риск Инженеринг" от НЕК.

Все още не са повдигнати обвинения, съобщиха днес от прокуратурата.

Ще се анализират документите, открити при спецакцията, и ще се прецени какви да са по-нататъшните действия на прокуратурата.

В началото на август в Софийската градска прокуратура постъпил доклад от ДАНС за извършени от длъжностни лица злоупотреби при изпълнението на проекта за строеж на АЕЦ "Белене".
Злоупотребите са нанесли "крупни имуществени вреди на страната".

На 9 август е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител за длъжностно присвояване в особено големи размери.
Предмет на разследване е и умишлена безстопанственост.

От прокуратурата припомнят решението от 29 март 2012 г. за спиране на АЕЦ "Белене".
През следващите близо година и половина, въпреки отпадналото основание за плащане, по сметките на "Уорли Парсънс" и "Риск Инженеринг" са били преведени около 950 000 евро на месец.

На 19 септември в СГП е постъпил нов доклад от ДАНС, че се укриват и унищожават документи.
Това наложило и спецакцията на следващия ден, при която са претърсени офисите на "Уорли Парсънс", "Риск Инженеринг" и НЕК ЕАД.

Манчев: Очаквам да ме арестуват

От НЕК не са обявили писмено прекратяване на договорите, по които фирмата ми има задължения, заяви по-рано шефът на “Риск Инженеринг” Богомил Манчев по телефона пред Нова телевизия, тъй като в момента е в Истанбул.

Очаква се след неговото завръщане през седмицата той да бъде разпитан от прокуратурата. Манчев не изключи и да бъде арестуван.

Той заяви още, че никой не е спрял процеса на строителство на "Белене" с официален документ.
Според бизнесмена все още се водят преговори консултантът да продължи работата си, а това обяснява и плащанията. 

Манчев отказа да каже кой има политически интерес от последните събития, както твърди, но в петък намекна, че висок 1.90 м човек стои зад атаките срещу него и иска да поеме бизнеса му в централата.

Фактури за 13 млн. лева

Откакто е спрян проектът за АЕЦ "Белене" от Народното събрание, бившите управляващи от ГЕРБ са платили фактури на стойност 13 млн. лева, обяви по-рано днес енергийният министър Драгомир Стойнев.

"Доколкото разбирам, прокуратурата разследва за плащания на стойност 18 млн. евро, но искам да напомня, че има още сигнали за източване на енергетиката на стойност 390 млн. лева, по които тепърва прокуратурата ще работи", добави Стойнев.

ГЕРБ: Питайте партийните другари

Все по-ясно става, че политическите нападки на управляващите за източване на 390 млн. от енергетиката касаят плащане по задължения за разполагаемост по дългосрочните договори за „Марица изток” 1 и „Марица изток” 3, отговориха от ГЕРБ пред „Фокус”.

От партията твърдят, че тези задължения нямаше да ги има, ако Тройната коалиция не бе подписала особени залози, срещу които частни фирми да изтеглят кредит от името на граждани за строителството на тези централи.

"В този смисъл, Драгомир Стойнев следва да се обърне към своите партийни другари от БСП в нападките си, а не към ГЕРБ. Плащания за разполагаемост по дългосрочните договори се извършват и в момента и ще се извършват и в бъдеще, тъй като те са поети задължения от Тройната коалиция за 15 г.", се казва още в позицията на ГЕРБ.