Досъдебното производство е за извършените плащания от НЕК ЕАД за консултантски услуги по проекта "АЕЦ Белене" след решението от 29 март 2012 г. за спиране на строителството на атомната електроцентрала, съобщиха от Софийската градска прокуратура.

Обиските са проведени едновременно в 08.30 часа заради получени от ДАНС в прокуратурата оперативни данни за унищожаване и укриване на документи, засягащи разследването по делото.

От прокуратурата уточниха, че няма да оповестят други данни с оглед интересите на разследването и следствената тайна. Те ще бъдат съобщени след повдигане на съответни обвинения на лица, чието задържане се предвижда в хода на операцията.

В началото на месеца прокуратурата съобщи, че е образувала досъдебно производство за неправомерно изплатени 18 млн. евро от държавата за АЕЦ "Белене".

Акцията в "Риск инженеринг"

При спецакцията агенти на ДАНС са влезли в офисите на консултантската компания „Уорли Парсънс", както и на българския подизпълнител "Риск инженеринг". Това потвърди за Дарик управителят на българската фирма Богомил Манчев, който от години се занимава с консултантски услуги по проекта АЕЦ "Белене".

Манчев е в чужбина и отрече да е арестуван. Той обаче потвърди, че има призовка за свидетел по дело, но в документа не е упоменато кое е то.
Управителят на "Риск инженеринг" не изключи възможността да стане и обвиняем, както и намесата на частни интереси. 

В двора на сградата на компанията в столичния квартал "Бъкстон" има кола на жандармерията, след като от ДАНС и от прокуратурата са поискали съдействие, предаде БГНЕС.

Плащания по фактури към "Уоли Парсънс"

В началото на септември председателката на Единна народна партия Мария Капон, която оглавява Инициативния комитет "БеляНЕ", и Иван Иванов от ДСБ показаха документи, според които правителствата на Бойко Борисов и Марин Райков са правили плащания по спрения проект "АЕЦ Белене".

Капон и Иванов показаха три фактури. Първата е от 10 септември 2012 г. Втората - от седмицата след провеждане на референдума от 4 февруари 2013 г. - за 520 000 лв. по проекта. Тогава министър на икономиката е Делян Добрев. Третата е за над 4 млн. лв., тя е от 29 май 2013 г. - последния работен ден на служебния кабинет с министър Асен Василев и деня на клетва на новото правителство. 

Парите са платени на "Уорли Парсънс", която е свързана с "Риск инженеринг" на Богомил Манчев.

Екслидерът на ДСБ Иван Костов заяви преди година и половина, че „Уорли Парсънс“ е получила като консултант 173 млн. лева от НЕК.

Преди година Манчев бе и консултант на потенциалния инвеститор "Глобъл Пауър Консорциум", който искаше да строи ядрената централа в Белене като частен проект. Тогава бизнесменът обяви, че в консорциума влизат освен американския фонд „Куантум груп” още два големи стратегически инвеститора, голяма американска банка и един оператор.