САЩ съобщиха за опасност от атентати на Ал Кайда през август в Близкия изток и Северна Африка. Държавният департамент предупреди американските граждани по света да бъдат бдителни и предпазливи, тъй като са възможни атентати в Близкия изток, Северна Африка и на Арабския полуостров.

Съветът по националната сигурност на президента Барак Обама обсъди терористичната заплаха, която накара САЩ да затворят 21 свои дипломатически мисии по цял свят и други страни да ги последват, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

Съветникът по националната сигурност Сюзан Райс е председателствала срещата в Белия дом, на която са присъствали държавният секретар Джон Кери, министърът на отбраната Чък Хейгъл, министърът на вътрешната сигурност Джанет Наполитано, както и ръководителите на ФБР, ЦРУ и други съветници по военните въпроси и разузнаването.

Президентът Обама не е присъствал на срещата, но е получавал редовни брифинги през последната седмица, след като е инструктирал своя екип по националната сигурност "да предприеме всички необходими стъпки, за да защити американския народ от потенциална заплаха, идваща от Арабския полуостров", се посочва в съобщение на Белия дом.

Междувременно германското външно министерство съобщи, че от съображения за сигурност затваря в неделя и понеделник дипломатическите си служби в Йемен.

Британското външно министерство също обяви, че затваря посолството в йеменската столица Сана на 4 и 5 август като предпазна мярка. Форийн офис предупреди британските граждани да напуснат Йемен незабавно поради опасения от ескалация на насилието.