По този повод в петък избухна скандал, след като самият той съобщи, че е срещнал посланика на САЩ в столично заведение и му е връчил сметка за 2 млрд. долара заради базите на страната у нас.

Запитан дали смята за правилна постъпката си, която беше разкритикувана от политици, включително от вътрешния министър Цветан Цветанов, днес пред БНТ Сидеров отговори: "Скандалът е направен от господин Уорлик, който отправя заплаха към мен".
Лидерът на "Атака" твърди, че Джеймс Уорлик му е казал, че ще го унищожи и за пореден път заяви, че е недопустима намесата му във вътрешните работи на България.

Сидеров обвини правителството и депутатите от Тройната коалиция в национално предателство, защото са подписали договора за разполагане на американски бази в България през 2006 г.
"Съгласил се е един национален предател – Сергей Станишев, съгласили са се едни национални предатели, които са били в парламента", подчерта депутатът.
Той добави, че през годините на прехода сме станали свидетели на много национални предателства, но никой не се е допитвал до народа при взимането на ключови решения.

Кандидът-президентът постави под съмнение позитивите от членството ни в НАТО, за които в специално комюнике настоява в петък Външно министерство.
"Стига сме използвали този клиширан език. България днес е с напълно разрушена система за отбрана. Това са позитивите ни от НАТО", подчерта лидерът на "Атака", като уточни, че не се интересува от това дали ще получи разбиране от външния и вътрешния министър за своята позиция.

В позицията на Външно министерство се казва, че споразумението със САЩ за военните бази има редица ползи - води до нарастване на доверието към страната ни като стабилен и перспективен партньор и до подобряване на общия инвестиционен климат, освен това е в полза на модернизацията на българските въоръжени сили чрез осигуряване достъп до най-модерните технологии, обучение и логистично осигуряване.

От ведомството на Николай Младенов уточняват, че договорът предвижда САЩ да не заплащат наем за обектите, но да покриват всички разходи по използването и поддръжката им. Освен това, новопостроени от американците постройки, остават собственост на България.

Съюзническите американски въоръжени сили заплащат и всички предоставени им и използвани от тях услуги, включително ползването на магистрали, ползването на радиочестоти, включени в гражданския радиочестотен спектър, и използването на летища и пристанища, които са отдадени на концесия, се казва още в официалното съобщение.

Междувременно днес още един политик, който от месеци е във "война" с посланика на САЩ - Румен Петков, заяви, че скоро той ще бъде отзован заради това, че "пилее пари по кръчми" и защото е "лъжец и наркоман".