"Сега сме в много активна фаза от преговорите с нашите американски колеги", заяви Шойгу пред РИА Новости, цитирана от Ройтерс и БТА.

Той подчерта, че планът се отнася само за Алепо и "ще ни позволи да започнем да се сражаваме заедно, за да донесем мир, така че хората да могат да се завърнат по домовете си".

Русия и преди е правила изявления за евентуално съвместно военно сътрудничество със САЩ в Сирия, на които американското правителство и въоръжени сили обаче са реагирали скептично.

Реакцията на Вашингтон

САЩ и Русия редовно водят консултации за укрепяване на режима на прекратяване на огъня и разширяването на достъпа на хуманитарна помощ в Сирия.

Така Държавният департамент на САЩ коментира изказването на Шойгу за взаимодействието на Вашингтон и Москва, предаде ТАСС.

"Видяхме медийните съобщения за думите на министъра на отбраната. Засега нямаме нищо за съобщаване. Редовно обсъждаме с руските длъжностни лица начини за укрепяване на режима на прекратяване на военните действия в Сирия, разширяването на достъпа на хуманитарна помощ, както и усилията за постигане на политическо решение на този конфликт", заяви представител на Държавния департамент.

Лавров и Щайнмайер не се разбраха за Алепо

Руският външен министър Сергей Лавров отхвърли днес призива на своя германски колега за по-дълго прекратяване на огъня, отколкото досегашните три часа дневно, за да се доставя хуманитарна помощ в сирийския град Алепо, предаде ДПА.

На обща пресконференция в Екатеринбург Лавров все пак се съгласи с германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, че тридневните тричасови паузи са недостатъчни.

За да може тези паузи да бъдат по-дълги обаче е необходимо да бъдат разрешени редица въпроси, свързани с борбата срещу тероризма, каза Лавров.

"Резултатът от тези кратки паузи е леко подобряване на хуманитарната ситуация. Но главният резултат е, че те позволиха на терористите да попълнят редиците си с около 7000 души, да не говорим за големите количества оръжия и муниции", посочи той.

От своя страна Щайнмайер отново призова Русия да прекрати бойните действия и да позволи хуманитарната помощ да достига до най-големия град в Северна Сирия.

"Хуманитарната ситуация в Алепо е катастрофална и това не може и не трябва да продължава", подчерта той.