На 4 октомври четирима американски военни и петима техни нигерски колеги загинаха в сражение с ислямисти. Към момента на това нападение в Нигер имаше 800 американски военни от специалните сили.

Разузнавателен патрул, съставен от 12 военни от американските специални сили и 30 нигерски военни, бе нападнат от петдесетина бойци, свързани с "Ислямска държава".

Американските специални сили са поискали подкрепление едва след един час, разказа генерал Дънфорд, давайки да се разбере, че патрулът първоначално е мислел, че ще може да се справи сам с нападателите, отбелязват световните агенции.

Президентът Доналд Тръмп бе въвлечен в полемика заради разговора си с вдовицата на един от четиримата убити в Нигер американци, на която се обадил, за да поднесе съболезнования.

Разказвайки за разговора, вдовицата Майешя Джонсън снощи отново каза пред телевизия Ей Би Си, че Тръмп не е могъл да си спомни името на загиналия й съпруг - Ла Дейвид Джонсън, и това я е разстроило, повтаряйки изявлението си от миналата седмица.

Тогава още Тръмп отвърна, че е говорил с нея, изпълнен с уважение, и заяви, че е произнесъл името на убития още в началото на разговора.