Най-важното бе казано на финала на правителствената декларация, която канцлерката посвети на Източното партньорство на ЕС, информира Дойче веле.

Меркел подробно се спря на шансовете, които произтичат от сключването на споразумение за асоцииране и свободна търговия между ЕС и постсъветските републики Армения, Азербайджан, Беларус, Грузия, Молдова и Украйна, включени в т.нар. Източно партньорство.

Тя каза и няколко изречения, които определено са предизвикали раздразнение в Кремъл и в руското външно министерство. Федералната канцлерка призова Русия да спре да оказва натиск спрямо Украйна, Грузия и Молдова покрай сближаването им с Европейския съюз.

И добави многозначително: "Държавите решават сами. Трета страна няма право на вето". И за да постави изказването си и в съответната правна рамка, Меркел припомни, че принципът на ненамеса е част от подписаната и от Москва Харта на ОССЕ.

Разни страни, разни разбирания

Изявлението на Меркел може и да не прави впечатление в Германия, тъй като във Федералната република принципно се смята, че суверенни държави като Украйна, Грузия или Молдова сами трябва да решат дали и как да се сближат с Европейския съюз.

В Русия обаче - и Ангела Меркел несъмнено си е дала сметка за това, думите ѝ са отекнали много силно.

Фактът, че в правителствена си декларация Меркел толкова отчетливо се обявява против тази неоимпериалистическа политика на Русия, е ясен сигнал към Москва и Путин. Нещо повече - очертават се и насоките на бъдещата германска политика спрямо Русия.

Какво предстои?

Преориентацията на германската политика спрямо Русия се дължи най-вече на завръщането на Владимир Путин на президентския пост.

Макар, за разлика от предшественика си Шрьодер, Меркел никога да не е залагала на принципа Германия да бъде нещо като "адвокат на Русия в Европа", тя все пак се опита да предизвика разбиране за руските интереси в Европа.

Чрез изявленията си в правителствената декларация Меркел даде ясно да се разбере, че тази гледна точка се поддържа от канцлерството. И че неизменно предстои обрат в политиката спрямо Русия.