Консерваторите, свободните демократи и Зелените все още имат разногласия по политиката за климата и имиграцията, но се споразумяха да продължат преговорите и през уикенда след изтичането на определения по-рано краен срок.

"Въпреки всички трудности отивам на тези преговори с намерението да изпълня възложената ни от избирателите задача за съставяне на коалиция", каза Меркел при пристигането си за следващия кръг от преговорите, които се водят в централата на нейния Християндемократически съюз (ХДС) в Берлин.
"Ще бъде трудно, но си заслужава да влезем във втори етап", заяви тя.

Меркел призова участниците в коалиционните преговори да положат повече усилия за преодоляване на различията, за да могат да съставят ново правителство.
"За това е нужна волята на всички", каза канцлерката. По думите й "волята на ХДС е налице".

Меркел не отписа социалдемократите за коалиция

Лидерът на парламентарната група на консерваторите в Бундестага Фолкер Каудер заяви, че те са готови да направят още отстъпки за намаляване на емисиите от захранваните с въглища електроцентрали, за да успокоят тревогите на Зелените.

"Усещам готовност от всички страни и всички трябва да направят отстъпки", каза той пред репортери, цитиран от ДПА и БТА. "Смятам, че проучвателните преговори трябва да приключат този уикенд", заяви Каудер.
Служители предвиждат преговорите да продължат до неделя следобед.