Той бе патрон на 61-то Общо събрание на Европейския студентски съюз, чийто домакин е Националното представителство на студентските съвети в България,  предаде „Фокус”. 

Борисов каза пред студентите, че правителството не е имало колебание и веднага е осигурило финансиране за провеждането на международния студентски форум. И повтори за пореден път, че България е страната с най-ниските данъци в Европейския съюз.
„Ние сме горди с това, че и "Мудис" вдигна кредитния рейтинг на България. Ние сме втори по размер на малък външен дълг и шести по нисък дефицит, зад нас е и Германия”, похвали се министър-председателят.

Той оцени положително рейтинговата система, която се въвежда във висшето образование.
„Възлагаме големи надежди на рейтинговото позициониране, което очакваме да подреди университетите и те от само себе си да намалеят. Силовото затваряне на университети не е правилната мярка, а именно конкуренцията ще накара студентите да подбират университетите”, обясни Борисов.

Премиерът заяви, че освен за образование, следващата година правителството дава повече пари и за култура.
Той покани студентите да разгледат незавършения Археологически музей в София, който ще е готов до 6 месеца.

Просветният министър Сергей Игнатов пък се обърна към студентските лидери от 38 страни, които са на посещение по повод събранието на Европейския студентски съюз, с думите: "Ще видите, че България, освен че е добре уредена европейска страна, ние, българите, живеем уютно. Живеейки уютно, ние проявяваме уважение към глобалните ценности. Така че, ако вашите домакини-студенти, сутрин към 5-6 часа, ви черпят с ракия или с уиски, не смятайте, че това е нарушение на добрите нрави. Все някъде в света е 17 часа".

Игнатов подчерта, че в условията на криза правителството увеличава бюджета със 171,2 млн. лв., както и че се отпускат допълнително пари за студентски стипендии в размер на 6 млн. лв., цитира го БГНЕС. Той обеща до 25% увеличение на субсидията за най-добрите университети за 2012 г.

"Има две неща, с които наистина правителство се гордее. Първото е, че са въвели студентско кредитиране, второто – рейтинговата система. Тя не е просто на университетите, а на отделните специалности и българските студенти могат да си направят собствен рейтинг. Примерно, могат да искат да имат професор със зелени очи и басейн под прозореца, където се четат лекциите и те си правят собствен рейтинг и издирват специално тази катедра, този факултет", каза още Игнатов и покани чуждестранните студенти да дойдат да учат у нас. За целта вече има курсове на английски и френски език.


Вчера проектобюджетът за 2012 г. в частта "култура, гражданско общество и медии" беше приет на първо четене от ресорната комисия в парламента.  Според представените от зам.-министъра на културата Митко Тодоров разчети, е предвидено средствата за ведомството да бъдат увеличени от 104,5 млн. лв. на 117,9 млн. лв. Това е 13,3 млн., или с 12% повече, предаде БТА.

В същото време обаче, бе приет и бюджетът за БАН, който е намален с 5 млн. до 54 млн. Според учените тези пари няма да стигнат дори за заплати. От опозицията пък изтъкнаха, че предвидените пари за хуманно отношение към животните са почти същите - 50 млн.