Хората от ДС опорочиха прехода и демокрацията на България, скриха парите на българина в сивата икономика и криминалния сектор и обрекоха хората на бедност. Това заяви зам.-председателят на ПГ на ДСБ Екатерина Михайлова от парламентарната трибуна, цитирана от БТА. По думите й чрез съхранените си лостове за влияние през годините на прехода ДС е внедрила зависими лица в държавното управление, които да "обслужват интересите на новосъздадената олигархия". Чрез агента "Гоце" бе овладян и подчинен и президентският пост, посочи още тя. Според Михайлова досието на Първанов е манипулирано, изтръгнати са страници, за да бъде прикрита истината за българския президент, който "едновременно се гордее и едновременно отрича причастността си към комунистическия репресивен апарат". Тези факти хвърлят огромна сянка върху образа на съвременна България и правят несигурно нейното бъдеще, каза още Михайлова.
ПГ на ОДС поиска оставката на Първанов почти със същите аргументи. Срамен е фактът, че президентът е бил секретен сътрудник на комунистическите тайни служби и част от репресивния апарат, което е приел “с готовност и разбиране” след вербовъчна беседа, се казва в декларация ОДС. “Още по-срамен е фактът, че преди около година президентът излъга публично, като отрече своята принадлежност към ДС, обявявайки се за “редактор, воден на отчет”, пише още в документа. "През 1994 г. като водач на общата листа на ОКЗНИ и БСП е избран за народен представител в 37-то НС. Тогава Първанов беше най-яростният противник на монопола на ДПС, като дори заяви, че ще го изтрие от политическата карта. Това не му попречи днес да е кръстник на олигархичното управление с мандат на ДПС като по този начин утвърди модела на “обръчите от фирми”. Нещо повече, Първанов се превърна във водещ фактор за връзката между държавното управление, ДС и организираната престъпност”, смятат от ОДС.
Павел Шопов, зам.-председател на "Атака", заяви, че Първанов трябва да подаде оставка по морални причини, защото е излъгал. “Вече 24 часа Първанов се укрива и мълчи”, каза Шопов, цитиран от БГНЕС. Истината е жестока за българския народ и за българската държава да има сигурно единствения президент в Европа, доказан съобразно закона, агент на ДС, смята Шопов. Според "Атака" трябва да бъдат проверени все повече засилващите се съмнения в манипулация на досието на Първанов. Излиза, че 36 страници от досието на Първанов липсват и то е преровено, каза Шопов. Председателят на комисията по досиетата си позволи да дава оценки, квалификации, той се яви в ролята на адвокат на Първанов - той няма тези права и задължения, посочи той. Според "Атака" се поставя въпросът и за замяната на председателя на комисията, "който още в началото на своята дейност обслужва партията, към която явно принадлежи и от която е бил излъчен".
Искането на опозицията за оставка на президента показва само едно, че българската опозиция не може да уважава институциите, заяви от парламентарната трибуна председателят на ПГ на КБ Михаил Миков. Винаги сме смятали, че работата за националната сигурност не е нито белег за лустрация, а още по-малко за непочтеност, каза още Миков. За нас този въпрос е деактулизиран отдавна. Така лидерът на ДПС Ахмед Доган отговори на въпрос дали смята, че опозицията ще поиска импичмънт на президента Първанов заради досието му в ДС, предаде БГНЕС. Според Доган явно част от опозицията няма с какво друго да се занимава.