Решението на ЦИК идва след жалба от “Да, България” на бившия правосъден министър Христо Иванов, тъй като изданието е насочено срещу неговата формация, както и срещу “Нова Република”.

Комисията е установила нарушение на Изборния кодекс по отношение на кандидатите за народни представители Христо Любомиров Иванов, Радан Миленов Кънев, Антоанета Димитрова Цонева и Тома Георгиев Белев, се казва в официалното съобщение, публикувано на сайта на ЦИК.

Според решението "Крадци на демокрация. Те ограбиха България!" нарушава разпоредбата на чл. 183, ал. 4, която забранява използването на материали,  накърняващи добрите нрави, честта и доброто име на кандидатите за депутати.

"В издадения материал пряко се засягат имената на кандидати за народни представители по начин, който е недопустим в условия на предизборна кампания. По време на провеждането й не може да се разпространяват материали под каквато и да е форма, които съдържат осмиващи, клеветнически или други вредоносни за участниците в избори изказвания", констатират от ЦИК.

Според комисията доставчикът на медийната услуга носи редакционната отговорност за избора на съдържание, както и за определяне на начина, по който тя е организирана.

"Редакционната отговорност се изразява чрез упражняването на ефективен контрол върху съдържанието на предоставените медийни услуги по време на предизборната кампания", пише още в решението.

В него се отбелязва, че от приложените доказателства е видно, че "едноличен собственик на капитала на дружеството-издател на книгата е "НСН ИНВЕСТМЪНТ" ЕООД, чийто едноличен собственик на капитала е "Интръст Лимитед", чуждестранно юридическо лице, в което 100% дялово участие има Делян Славчев Пеевски".

ЦИК обаче приема, че собствеността върху капитала няма отношение към това дали с въпросното издание е извършено нарушение на правилата за провеждане на предизборната кампания. Затова не е нужно да се подава сигнал до Сметната палата. По този начин жалбата на Иванов е частично удовлетоварена.

"В преписката не се съдържат доказателства, че Делян Славчев Пеевски в качеството си на кандидат за народен представител е извършил нарушение на разпоредби на ИК", пише в решението.

Според ЦИК отговорността за нарушението се носи от управителя на "Телеграф" ЕООД Александър Кирилов Георгиев.

Комисията е съставила акт за установяване на административно нарушение, който е изпратен на областния управител на София. По закон който трябва да издаде наказателното постановление срещу изданието.

Решението обаче не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд.