След като още вчера заяви, че липсват достатъчно информация и прозрачност в случая, днес той коментира пред журналисти:

"Вижте, по закон ЧЕЗ е част от националната европейска инфраструктура с пряко отношение към въпросите на националната сигурност. Затова всякакъв въпрос, че, виждате ли, това е една банална сделка на едно търговско дружество е нещо, с което ни заблуждават. Затова мисля, че светкавичната оставка на министъра на енергетиката не приключва случая. Напротив, генерира още повече въпроси“.

Според Радев правителството дължи отговори на всички потребители, които плащат сметки за ток - "а това са всички български граждани". Всички чакаме отговори, подчерта той.

„И тук въпросът е кой и защо крие своите намерения - има ли политически гръб и благословия за сделката, защо проверките се правят постфактум, след като от месеци се знаят потенциалните купувачи, как така една фирма без история, без опит, без капацитет и без ресурси получава огромна банкова гаранция, и защо досега имената на банките, най-прозрачните, публични финансови институции се крият? Също така има ли политическа гаранция тази фирма...“, допълни президентът.

По думите му явно става въпрос за схема за скрито придобиване на дружеството.

В отговор на въпрос той изтъкна, че в момента събира информация и ще прецени дали да свика Консултативен съвет за национална сигурност по темата.

“Всички тези операции пряко или косвено засягат националната сигурност. Тук говорим за електропреносна система и действия по тази електропреносна система. Правя срещи с отговорни институции, които имат отношение по въпроса, макар че по закон те имат отношение постфактум. Предстои ми среща днес и с шефа на Комисията за финансов надзор. С ДАНС вече говорих. ДАНС работи по въпроса, но им трябва време”, обясни държавният глава.

Запитан дали държавата има механизъм да спре тази сделка, той отговори:

„Аз мисля, че, за съжаление, държавата се отказа съзнателно от този механизъм през 2012 г., когато реши да се освободи от своето участие в електроразпределителните дружества“.