След месеци административни процедури щастливите родители успяха да вземат своето така очаквано и обично дете в края на изминалата седмица. Днес Анди е на година и шест месеца и е детето, живяло най-дълго в Малката къща.


Пристига в центъра на почти 4 месеца, след шестседмичен престой в Дом за бебета. Там е настанен по спешност от социалните служби в следствие на получен сигнал, че жена проси по улиците на София с новороденото си бебе. На „грижовната” майка не се търси отговорност, но поне е разделена от Анди. Нито веднъж не благоволява да посети детето си, нито се интересува от неговото здраве и общо състояние.

Когато Анди пристига в Малката къща, той е изключително пасивно за възрастта си бебе. Не разтваря ръчички свободно и смуче ръкавите на дрехата си. Благодарение на грижите и вниманието, които получава в Центъра, прохожда, усмихва се и комуникира все по-лесно. След първата свещичка се научава да познава предметите, да играе на различни игри, разбира се, и да прави бели.

По-късно се запознава със своите осиновители и заедно прекарват няколко седмици на напасване един към друг. След всяко напуснало Малката къща дете, там се настанява друго изоставено бебе или дете в риск с надеждата бързо да му бъде намерено осиновителско или приемно семейство, ако са изчерпани възможностите за връщане в родното семейство. След напускането на Анди в къщата живеят пет бебета, две от които са в процес на осиновяване.

Подобен тип структури позволяват изоставените деца да растат в условия, близки до семейната среда – затова и капацитетът им е редуциран. С цел да подсигури добро функциониране и качествен живот на Малката къща, VIVACOM Fund инициира национална дарителска кампания Операция „Жълти стотинки” 2011.

Посланието към хората е, че всеки може да помогне на децата, като пусне жълтите си стотинки или рестото си в кутиите, поставени за дарения на всички каси в магазините на VIVACOM и на нейните партньори Carrefour, Societe Generale, Mr. Bricolage, Chipolino, Onda, Marsel Toys, Relay, inmedio, 1 Minute, Jeff , DHL или да направи дарение онлайн на www.zadrujno.bg. Кампанията стартира на 13 септември и ще продължи до средата на ноември тази година.