Новината за сделката съобщи председателят на Надзорния съвет Юлия Ненкова. Единственият гласувал "против" е представителят на БСП в надзора Руси Статков. Според Ненкова, сделката е изгодна за България, предаде БГНЕС.

До няколко дни предстои подписване на договора за продажбата. След това договорът ще бъде изпратен в Комисията за защита на конкуренцията, за да се произнесе и тя.

Сделката бе одобрена преди изтичане на крайния срок. Това бе предизвестено по-рано от министъра на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков в Пловдив. Още днес „Булгартабак” може да се смята за продаден, изтъкна той, като поясни, че Надзорният съвет е одобрил подписания договор и няма кой да го обжалва, защото има само един кандидат.
Трайков каза още, че се договарят окончателно клаузите от приватизационния договор, свързани със социалните ангажименти, количествата тютюн и неустойките.
 
По думите му много от коментарите за сделката са „фантасмагории”, включително твърденията, че компанията се продава на цена, по-ниска от финансовите активи. Той предположи, че след плащането на акцизи „Булгартабак” вероятно ще има съвсем малко свободни средства, в сравнение с тези по баланса към 30 юни. Трайков каза, че при този формат на сделката няма как да е ясно кой стои зад купувача. Затова е важно да се договорят параметрите така, че да няма значение кой кандидат стои зад сделката, цитира го "Фокус".

Преди дни изпълнителният съвет на агенцията одобри за победител единствения кандидат-купувач на холдинга - австрийското дружество "БТ Инвест", зад което стои основно руската Външнотърговска банка (ВТБ).
Купувачът предложи 100,1 млн. евро за 5 881 380 броя акции, представляващи 79,83% от капитала на "Булгартабак - Холдинг" АД. Купувачът също така се задължава да инвестира 7 млн. лева за срок от 2 години и да изкупува за задължителен срок по 5000 тона български тютюн за всяка година в течение на пет години.

Простест срещу приватизацията

Преди обед в петък синдикатите КНСБ и КТ „Подкрепа” и стотици служители на „Булгартабак” в протестираха срещу приватизацията на холдинга, срещу кандидат-купувача и поискаха оставката на изпълнителния директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол Емил Караниколов.

Митингуващите издигнаха плакати: „Не на приватизацията по време на криза без социални ангажименти”, „Не на приватизацията без социална програма”, „Г-н Борисов, спрете кражбата на „Булгартабак”, „Булгартабак” на цената на мол” и други. Кола, от която звучат възрожденски песни, предвожда синдикатите и работниците.

Юлий Манойлов от тютюневия синдикат на КТ "Подкрепа" заяви пред БНТ, че досега толкова нагло и толкова откровено не са отстранявани възможните стратегически инвеститори.
"Процедурата беше направена с такива условия, на които стратегическите инвеститори просто не отговаряха и нямаше да бъдат допуснати. Едно основно условие гласеше, че те трябва да имат преработен тютюн в последните години в рамките на 10 или 8 хил. тона и да имат мощности за преработка на 12 хил. тона тютюн. От всички големи компании в световен мащаб – тези, които биха представлявали интерес като купувачи на "Булгартабак", единствено "Бритиш Американ Табако" разполага с такива мощности", обясни той.

Емил Караниколов отхвърли категорично твърденията, че конкурсът е бил предрешен:
"Процедурата беше открита така, че в нея можеше да участват голям брой инвеститори – стратегически и финансови. Бяха подадено документи за допустимост само от трима инвеститори – един стратегически и двама финансови. И тримата бяха допуснати. Знаете, двама се отказаха. Като се има предвид, че си говорим за инвестиции, за втора вълна на финансовата криза, мисля, че правилно направихме, че продължихме процедурата и отворихме обвързващата оферта."

В днешния печат се появи версията на неназовани източници, че зад сделката за "Булгартабак" стоят представители на тройната коалиция, Корпоративна търговска банка и "Винпром Пещера", съобщи БНР.

Историята за продажбата на "Булгартабак"

За първи път “Булгартабак” бе обявен за приватизация от правителството на Иван Костов през 1998 година, но процедурата бе закрита, без да се стигне до оферти.
При първите преговори през 2002 година максималната цена за акциите на "Булгартабак" беше 110 млн. евро, предложени от "Тобако кепитъл партнърс". Тогава холдингът се продаваше в пакет с по-малките фабрики, много от които губещи. Сделката бе силно политизирана, а един от най-големите скандали около нея бе опитът да се прокара закон, според който тютюневият отрасъл е елемент от националната сигурност, така че да се заобиколи съдебният контрол.
През 2004 г. "Бритиш американ тобако" предложи 200 млн.евро за 80% от акциите в "София БТ", "Благоевград БТ" и "Пловдив БТ", а на следващата година си оттегли офертата заради "усложнената политическа обстановка". Вицепремиерът Лидия Шулева загуби поста си заради тази сделка. Впоследствие бяха продадени фабриките в Пловдив и Стара Загора.
"Бритиш американ тобако" бе сред кандидатите и в тази процедура, но в началото на август се отказа и така дружеството на руската държавна банка остана единствен кандидат. Не е известно дали то играе за друг купувач, каквито бяха спекулациите за Дойче банк, която се афишираше, че стои зад "Тобако кепитъл партньрс" преди 9 г.