Няма хора в беда или без електричество, отчете пред общинските съветници столичният кмет Васил Терзиев, който по-рано сутринта го направи и в профила си във Фейсбук. Отчетът му прозвуча по време на първото за деня извънредно заседание на Столичния общински съвет, посветено на спирането на лифтовете на Витоша.

"Справихме се малко по-добре, отколкото ви се искаше. Превенцията работи", каза кметът на София на политическите си опоненти в Столичния общински съвет, след като те пожелаха да отговори на въпроси за ситуацията в столицата след дъжда. Той посочи, че екипът му е наблегнал на превенцията и са били почиствани шахти и речни корита в София.

"Имало е много усилия през последните месеци да се почистят шахти и корита на реките. Имаше проблеми, нормално е при такъв дъжд", добави Терзиев, като посочи, че обстановката е щяла да бъде още по-тежка, ако при неговата администрация не са се заели с превенцията преди пороя.

Попитан дали той самият е бил на терен по улиците на София, Васил Терзиев коментира с ирония, че именно бул. "Патриах Евтимий" е бил най-важният обект, който е посетил, но е останал изненадан от това, което е установил.

"Единствената улица, на която нямаше задръстване, беше "Патриарх Евтимий", може би хората ги е страх вече да минават оттам, може би е нещо друго", заяви кметът. И обобщи: "Партиархът е центърът на Вселената", с препратка към темата на второто извънредно заседание за деня, по-късно днес, посветено на обявената за незаконна реорганизация на движението на булеварда.

"Нещата са под контрол. Имаме нужда и като администрация от малко по-конструктивен диалог, за да намираме решения, а не да бъде постоянно мятане на кал. Имаме нужда от спокойствие, за да си вършим работата, а не от празно говорене. Зам.-кметът по строителството Василев обикаля районите, за да се заложат веднага аварийните ремонти", отчете Терзиев.

"Бедстващи хора няма, оправени са проблемите с електроподаване. Решават се проблемите, където има завирявания. Всичките тези неща нямаше да се случат, ако имахме нормална ВиК инфраструктура и бяхме полагали грижа за реките и подземната и надземна инфраструктура", упрекна той предшествениците си в столичното кметство. Терзиев обаче не отговори на въпроса коя е реката, която почти е щяла да прелее от коритото си снощи. Терзиев посочи, че водоемите се наблюдават и за момента няма рискове.

Има протекли покриви на детски градини и училища, съобщи още кметът, като добави, че още сутринта е разпоредил в 6:00 часа почистващите фирми да приведат в ред улиците, за да започне градът нормален живот.