В началото на месеца три момичета подадоха жалби, че са били заключвани в медицински изолатор в дома в продължение на седем дни.
Има неспазване на реда за налагане на регламентираните наказания в дома, обясниха от Държавната агенция по закрила на детето в Пловдив (ДАЗД). Експертите от дирекцията са открили пропуски по отношение спазването на регламента на разработените политики за възпитание и дисциплина, каза Надя Сотирова, главен експерт към Главна дирекция по контрол по правата на детето – отдел Пловдив, предаде "Фокус".

По време на отсъствията си от институцията дете е станало жертва на насилие, в последствие действията на екипа не са били насочени изцяло за работа в негов интерес, каза Сотирова.
След разговора с децата експертите са констатирали случаи, когато възпитаниците на дома наистина са били заключвани в стая изолатор, както и в други стаи, макар и за кратко.

Няма констатирани нарушения в работата на възпитателите и директорката на Дома за деца „Таню войвода", съобщи обаче зам.-кметът на Асеновград Адриана Миленова след проверка на общинската комисия в дома. 
Вътрешният правилник не е нарушаван нито от ръководния екип, нито от възпитателите, заяви Миленова, която е председател на комисията.

Полицията в града ежедневно е била сезирана за избягали деца, предаде БНР. И трите момичета са били откривани със съдействието на полицията и принудително връщани.
За тези провинения на момичетата били налагани и наказания като миене и чистене на стаите. Тези факти са отразени в домовата книга, описани са и налаганите наказания.

Проверката на документите за закъсненията на трите момичета, показва, че не е имало свободни седем дни, в които те да са били заключвани против волята им, допълни Миленова. Установено е, че от 1-ви юни до 2-ри август проблемните момичета всеки ден са нарушавали вечерния час, за което редовно са писали обяснения. Момичетата са наказвани да не излизат от дома, но не са заключвани в медицинския изолатор.

На този етап няма да бъдат налагани наказания на служители. Добре е да се изчакат предписанията от Държавната агенция за закрила на детето, коментира още Миленова.

В началото на седмицата съдът в Асеновград отстрани от длъжност директорката на дома Весела Симеонова. Тя обжалва пред районния съд в Пловдив.