Това съобщи за „Фокус” районният прокурор на Асеновград Калоян Димитров. Сигналът от момичетата е подаден и в прокуратурата за това, че системно са затваряни в изолатор, бити от възпитателите и обиждани. По думите им те са били изваждани от изолатора само вечер по един час, за да се нахранят и отидат до тоалетна. 
Две от момичетата са на 14 години, а едно е на 13 г.

По думите на прокурор Димитров, има достатъчно данни за образуване на производство (по чл. 142 от НК), разпитани са много свидетели до днес – потърпевшите, други деца от дома, както и възпитатели. Директорката все още не е разпитвана, но това предстои по преценка на наблюдаващия прокурор.
По случая работят няколко дознатели, каза още магистратът.

Строго е наказанието за такова престъпление – то може да стигне до 10 години лишаване от свобода. Още повече когато става дума за обиждани и бити непълнолетни деца, добави Димитров. Изчакваме да се съберат необходимите доказателства и да се конкретизира извършителят, каза още той. Когато бъдат повдигнати обвинения, медиите ще бъдат своевременно информирани.

Попитан има ли други сигнали от този дом за подобни случаи, районният прокурор отговори, че такъв друг случай няма, но наскоро дете е било изнасилено в същия дом, а смъртен случай пак с възпитаник от дома е имало на морето. По случая с изнасилването има образувано дознание, а за смъртния случай на морето работят колегите от прокуратурата на място, каза още Димитров.

По разпореждане на районния прокурор момичетата спешно са изведени от пансиона и настанени в Кризисен център в Пловдив под полицейска закрила. В него те ще останат две денонощия, след което ще бъдат преместени в защитено жилище. Това се прави с цел да не се оказва натиск върху децата, за да променят показанията си, предаде БЛИЦ.

Кметът на Асеновград Христо Грудев разпореди проверка по случая, тъй като пансионът е общински. За целта днес се очаква да бъде създаде специална комисия. Кметът  бе категоричен, че виновните ще бъдат дисциплинарно уволнени.

Домът за сираци в Асеновград се финансира от държавата, намира се в общинска сграда и общината, заедно с всички институции свързани с децата, упражнява контрол върху дейността му.