В сряда ще стане ясно дали руската страна ще оттегли иска.
В неделя министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков съобщи, че е поставил ултиматум "Атомстройекспорт" да отзове иска си до 1 август.

Българският иск ще бъде свързан с договора за продажбата на старото оборудване на площадката на "Белене". Искът за 61 млн. евро ще е за колкото е оценено изкупеното от „Атомстройекспорт“ старо оборудване на АЕЦ “Белене“.
Събираме информация, ще ни трябват около десетина дни и ако руската страна не оттегли своя иск, ние ще заведем насрещен в арбитражния съд в Женева, уточни шефът на Националата електрическа компания, цитиран от БТА.

Андонов добави, че в момента руската компания също проверява заявеното от България като претенция по договора за старото оборудване.
Моето впечатление е, че руснаците ще постъпят разумно и в интерес на двете страни ще направят това, което е необходимо, коментира той и добави, че очаква искът да бъде оттеглен.
От руската компания не са декларирали намерение да внасят допълнителни искове.

В отговор на въпрос дали, ако оттам предявят и други искове, НЕК също ще предяви такива, Андонов каза, че има действащи договори и в зависимост дали една от двете страни е неизправна, то другата може да предяви претенция. Но като взаимни партньори е нормално двете страни първо да се опитат да се договорят, добави той.

В НЕК били останали изненадани от действията на руската страна, защото до края на май преговорите по проекта АЕЦ "Белене" вървели добре. Продължават разговорите на работната група и се дебатира върху финансовия модел на проекта, обясни Андонов.

Източник от руския атомен отрасъл заяви вчера за в. "Независимая газета", че приказките на българските партньори за предстоящ иск са блъф и нищо друго.
Той поставил под съмнение основанията за бъдещите български претенции. Според него покупката на старото българско оборудване от "Атомстройекспорт" е била сред условията за сключване на договор за изграждането на АЕЦ "Белене". При това оборудването "не представлява пазарна ценност" за други играчи, тъй като е руско производство и може да се използва само в атомни енергоблокове по руски проекти,.

До три месеца "Атомстройекспорт" ще реши дали да участва в строителството на българската АЕЦ "Белене", писа днес руският в. "Независимая газета".