"Клевър Синерджис" (Clever Synergies Investment Fund), където водещ акционер е Цветелина Бориславова, е подписал споразумение за придобиване на ирландския дял в БАКБ (вижте как се котират акциите на банката).
Allied Irish Bank още от края на лятото на миналата година търси купувач за своя дял от 49.99% в българската банка. След спекулации с няколко възможни имена като ЦКБ и "Експат Кепитал", в крайна сметка купувач става основаният през 2005 г. инвестиционен фонд на Бориславова. "Експат"  се управлява от бившия министър в правителствата “Сакскобургготски” и “Станишев” Николай Василев.

Подробности за цената не се посочват към този момент.

Пред DarikFinance.bg Димитър Богданов, ръководител корпоративни комуникации на CSIF, също отказа да коментира този въпрос, но обеща повече подробности от самата г-жа Бориславова в края на седмицата.
Богданов подчерта, че има постигнатата договореност и подписан договор между ирландската банка и българския фонд, но съгласно закона сделката ще стане факт чак след одобрение от страна на БНБ и Комисията за защита на конкуренцията.

Намерението на CSIF е да развие банката технологично, да преструктурира кредитния портфейл и да привлече нови корпоративни клиенти.

Според Цветелина Бориславова, банката е иновативна, динамична, с високо квалифициран екип и добре таргетирана, се посочва в съобщението.

През декември Бориславова продаде остатъчния си 16-процентен дял в СИБанк на белгийската KBC, което й донесе близо 140 млн. лв.
Активите на CSIF са на стойност 500 млн. лв., а в началото на 2011 г. фондът е с над 72 млн. лв. внесен капитал. CSIF инвестира приоритетно в сферата на възобновяемите енергийни източници, туризма, земеделието и иновациите, се казва в съобщението.
Бориславова твърди, че покупката на БАКБ би й помогнала да реализира „много нови природосъобразни проекти“.

Останалите собственици
По данни на БНБ Gramercy Emerging Markets Fund държи 29.96% от капитала на БАКБ.
Остатъчният дял от българската банка се държи от чуждестранни институционални инвеститори - 16%. Близо 3% от акциите притежават все още акционерите от някогашния голям собственик БАИФ, предаде "Дневник".