Това съобщава управителят на ВАЦ Бодо Хомбах във всекидневника “Ханделсблат“, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.
За нас Югоизточна Европа не е пазар с бъдеще, обяснява той. Ние не желаем да се укрепим там.

По думите на Хомбах ВАЦ е готова да продава само ако има подходящи условия. Можем, но не сме принудени да продаваме. Това означава, че сме свободни да го направим само ако това е рентабилно, добавя той.

Групата с централа в Есен, Рур, смята да преотстъпи участията си в Сърбия и Румъния преди края на годината, уточнява “Ханделсблат“, без да цитира Бодо Хомбах. 
В средата на юни на фона на търговски спорове със сръбски бизнесмен пресгрупата обяви, че възнамерява да напусне Сърбия, където притежава 50% от влиятелния сръбски всекидневник “Политика“. 

ВАЦ е от петнадесет години със силни позиции на Балканите и има вестници още в Хърватия, България и Македония. У нас пресгрупата е издател на таблоидите “Труд”, “24 часа”, “168 часа”, както и на редица други издания.

Преди десетина дни македонският в. "Време" съобщи, без да посочва източника си, че 7 години след навлизането в Македония ВАЦ подготвят оттеглянето си от страната.  В текста се казваше, че изданието "научи, че представители на медийната група ВАЦ са се опитали да предложат за продажба базираният във Виена OST Holding - филиал на ВАЦ, на който основатели са Бодо Хомбах и Сърджан Керим, собственици на "Медия принт Македония". Статията веднага бе отхвърлена с публикация в скокпския в."Дневник", в която се твърди ,че това са чисти манипулации и че оценяваният на 500 милиона евро OST Holding е основан доста преди Хомбах и Керим да имат нещо общо с ВАЦ.

Германската преса уточнява днес, че ВАЦ преговаря за съдбата на OST Holding с Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), която държи 10% дял в холдинга.