Единственото, което правя, е да подчертая значимостта на разнообразяването и на прозрачността при енергийните проекти, заяви Уорлик, цитиран от БТА. По думите му, решенията в тази сфера зависят единствено от правителството.

Миналата седмица американският посланик призова за публичност на споразуменията, договорени между българското правителство и Русия по енергийните проекти. Изявлението си посланик Уорлик направи ден след посещението в София на руския вицепремиер Виктор Зубков.

Президентът Георги Първанов реагира, като посъветва посланиците по-малко да дават съвети по вътрешнополитически проблеми или по българската политика в региона. Ако все пак посланиците на Великите сили имат идеи, нека не се ограничават само със съвет, а и да подкрепят проектите за диверсификация на енергийните източници, допълни държавният глава.

Решенията, които се взимат днес в областта на енергийните проекти, ще дадат отражение десетилетие напред, коментира пред журналисти днес Джеймс Уорлик. Той представи американската компания "Шеврон", кандидатствала за разрешение от правителството за проучване на терени за добив на шистов газ у нас като алтернатива на природния газ.