Но ако все пак посланиците на Великите сили имат идеи, нека не се ограничават само със съвет. Това каза Георги Първанов във Велико Търново в коментар на изявления на посланика на САЩ у нас Джеймс Уорлик, цитиран от БТА и "Фокус". По-рано днес Уорлик призова за публичност на споразуменията, договорени между българското правителство и Русия по енергийните проекти.

Според Първанов, в България има пълна прозрачност за големите енергийни проекти, а прозрачността на договорите за доставките на руски природен газ управляващите дължат не на посланиците, а на българския народ.

Удовлетворен съм от това, което чух за хода на разговорите с Русия и за резултатите, коментира той преговорите между премиера Бойко Борисов и вицепремиера на Русия Виктор Зубков. 
На първо място президентът бил доволен от оставането на България в "Южен поток," и ускоряването на проекта.
 
Във връзка с преговорите за доставките на природен газ президентът припомни, че от пет-шест години е настоявал да се реши въпросът с отпадането на посредника или посредниците, защото това със сигурност значително ще намали цената за българските потребители. 
„Апелирам към правителството и към министър-председателя, който обяви, че ще се направи проверка на посредниците, тази проверка да бъде доведена до край и да бъдат изведени резултатите публично, за да се види колко от тях са спечелили за сметка на потребителите”, призова Първанов.

Той бил доволен и от потвърдения от премиера ангажимент по проекта "АЕЦ Белене". Според държавния глава заявената готовност да се ускори проектът и да се направят първите вноски още тази есен прави неговата реализация необратима.
Финансовият министър обаче заяви по-рано, че държавата не е предвидила нужните пари за първата вноска - 280 млн. евро. 

Президентът припомни, че преди няколко дни се е върнал от Азербайджан, където се работи по старата му идея за доставки на природен газ за България по две линии. Едната е за около един милиард кубически метра чрез газопреносната мрежа на Турция. Втората е за доставки на компресиран газ през Черно море и там обемите могат да бъдат многократно по-големи - толкова, колкото ползваме в момента от Русия, посочи той.

По думите на Първанов, "такъв проект не би могъл да се реализира без подкрепата на европейските сили, а защо не и на САЩ". Затова искам да видя идеите и съветите за диверсификация подплатени с реална подкрепа, подчерта държавният глава.