Правителствените планове предвиждат увеличаване на минималната възраст за пенсиониране, която в момента е 60 години, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.
Профсъюзите заявиха, че шествията са първа стъпка от дълга борба за запазване на възрастта за пенсиониране, която беше намалена по време на управлението на социалистическия президент Франсоа Митеран.

Настоящото правителство, което се бори да задържи растящия дефицит под контрол, заяви, че няма друг избор освен да увеличи възрастта. Според френски медии правителството обмисля възрастта за пенсиониране да бъде повишена на 62 или 63 години.

Синдикатите твърдят, че близо милион души са се включили в протеста в цялата страна, но според данни на полицията в шествията са участвали 395 000 души. Между 10 и 20 процента от служителите в обществените услуги са стачкували, включително учители, пощенски служители и други, но транспортът като цяло е останал незасегнат от стачката, като само някои полети и влакове са били отменени. Отчасти причината за това е фактът, че планът за реформа не предвижда да засегне специалната пенсионна схема за транспортните служители, отбелязва Ройтерс.