Диагнозата на бебето е некротичен ентероколит, съобщи БНТ.
Операцията е извършена в Русенската болница под ръководството на завеждащия Детска хирургия д-р Пламен Кожухаров. Наложила се след направената контрастна ехография на детето, която показала перфорация на тънкото черво. Бебето е било под пълна упойка и е преживяло операцията, но никой от медицинския екип не се ангажира с прогнози.

Състоянието на по-голямата от двете близначки - Мери, която тежи 900 грама, засега е стабилно. При нея обаче има сериозна опасност - от ретинопатия (увреждане на зрението - б.р.), евентуални неврологични увреждания и детска церебрална парализа, съобщава вестник "Труд".
“Рискът и за двете деца е голям, но правим всичко възможно за живота им”, категорично заяви шефката на неонатологичното отделение д-р Нина Радкова.

Д-р Красимира Димитрова роди близначките на 5 май след оплождане ин витро с донорска яйцеклетка и постави национален рекорд по късно майчинство. Психиатърката, която никога не е имала деца и не се женила, се решила на ин витро, защото й било отказано да осинови дете заради късната й възраст.  Раждането на близнаци чрез този метод при жени над 60 години е втори случай в света и първи - в България.

Вчера зам.-председателят на парламента и председател на комисията по здравеопазване Лъчезар Иванов заяви, че трябва да бъдат направени законови промени и възрастта на жените, които искат ин витро оплождане, трябва да бъде до 40 години. Сега за класическото ин витро у нас има ограничение за жени до 43 г.

Днес майката д-р Красимира Димитрова бе изписана от родилното отделение в Русе.