Спешно спасяват едното бебе на 62-годишната жена

Лекарите в Русе оперираха 500-грамовото бебе Жаклин, чиято 62-годишна майка стана най-възрастната родилка у нас.

Обратно в новината

Коментари - Спешно спасяват едното бебе на 62-годишната жена | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Всяка жена има право да стане майка, но нейна отговорност е да го направи ако е здрава и на съответната възраст. То не е като да си вземеп куче, раждаш дете,което цял живот носи последствията от това как се е чувствала жената тези 8 месеци,дали е била здрава,дали е пушила,пила и т.н..Една жена на 62год физически не може да даде най доброто на детето си,за да се роди то здраво,рисковете са огромни.Според мен женицата е трябвало да намери приемна млада майка да износи детето й,или да си осинови...Въпреки всичко след като вече нещата са сторени вече,и пожелавам Бог да и даде сили на нея и малките душички да минат изпитанията...

то преди 30 години не е имало инвитро как да си реализира мечтите и не е можела да има деца

Кои сте Вие ,та съдите жената?Тя сама ще си носи кръста!Дано дечицата да нямат големи усложнения, но не са първите родени с такова тегло.Когато порастнете малко ,ще разберете ,че 62 години не са " бабешка възраст " .

Ретинопатия, неврологични увреждания и дцп са рискове, който грозят ВСЯКО недоносено дете. Както и некротичния ентероколит. Той е резултат от това, че стомашночревният тракт не е готов да функционира извънутробно и се проявява след 7-10 дена от раждането на много незряло дете. Възрастта на майката няма значение за тези състояния, освен, че не е могла да ги износи повече. Но недоносени деца се раждат и от 20 и 30 годишни жени. Да не говорим, че има случаи, когато млади майки поискват срещу заплащане по-ранно секцио, за да не развалят фигурата си от дългата бременност. Ние не знаем личния живот на тази жена, но аз уважавам нейното желание за дете. И съм сигурна, че тя ще полага максимални грижи и любов като майка. За разлика от тези, които се отказват от детето си.

Незнам що, но си мисля, че трябва да бъдат уведомени истинските родители на тези деца...стига тези бебета да оцелеят (дано! надявам се) и ако имат желание истинските собственици на яйцеклетките да си ги отгледат в нормални условия, но и с една солидна финансова подкрепа от страна на държавата ни. Стига да си ги искат при положение, че бъдат и финансово подпомогнати. Така децата ще бъдат дадени на собствените им родители от плът и кръв, по този начин и ще бъдат отнети официално от хахавата скукундрила, умишлено изложила живота им на риск, и същевременно няма да се озоват в детска институция, а от там и след 18 г. в безпътица и на улицата без дом, роднини и бъдеще. Защото, ако оживеят, най-лесно е да бъдат отнети от хахавелката и да ги затрият по домове някъде. Затова според мен е редно, а и наложително, да бъдат питани донорите дали биха ги приели с една прилична сума месечно за отглеждането им от страна на държавата. А на куку-то и въпросните доктори-гинеколози...по 100 тояги на гол гъз и лишаване от свобода за поне по 10 г. Така мисля аз, така би било справедливо според мен. Молете се само да се подобрят бебетата. Сега това е важно на първо време. Дано все пак се оправят.

МАЙКАТА ЩЕ ЖИВЕЕ АКО ТРЯБВА И ДО 100 ГОДИНИ! ДВЕТЕ ДЕЧИЦА ЩЕ СЕ СТАБИЛИЗИРАТ, ЩЕ СА ЗДРАВИ, ЩЕ ПОРАСНАТ, ЩЕ БЪДАТ МНОГО ОБИЧАНИ И ДОБРЕ ОТГЛЕДАНИ! ЗАСРАМЕТЕ СЕ ЗА ГЛУПАВИТЕ СИ И ЗЛИ КОМЕНТАРИ! КОЙТО ОТ ВАС Е БЕЗГРЕШЕН НЕКА ПРЪВ ХВЪРЛИ КАМЪК ВЪРХУ ЖЕНАТА! НО ВСИЧКИ ЩЕ СЕ ИЗМЪЗУЛИТЕ, ЗАЩОТО КОГАТО ВИ СЕ ПОКАЖАТ КИРЛИВИТЕ РИЗИ НА ПОКАЗ В СЪДНИЯ ДЕН ВСИЧКИ ЩЕ ВИДЯТ КОЛКО УБИЙСТВА СТЕ НАПРАВИЛИ НА СОБСТВЕНИТЕ СИ ДЕЦА, КОЛКО ЛОШИ РОДИТЕЛИ СТЕ, КОЛКО ЛОШО ВЪЗПИТАВАТЕ ДЕЦАТА СИ! НЕ СЪДЕТЕ НИКОГО И НИКОГА, А СЕ ПОКАЙТЕ ЗА СОБСТВЕНИТЕ СИ ГРЕХОВЕ.

Тази история е просто скандална. Направо нямам думи! Как може хората да се превръщат в подобдни егоисти! Как са и позволили на тези години ин витро?! Никъде го няма в Европа! Горките деца... Рекорди сигурно е искала да поставя... От толкова пациенти тя е станала за психиятрията

Въпросният господин е с доста ограничен речник,така че изобщо не подлежи на коментар!

Всички медии,показващи ужасните кадри на лудата ,,майка,,и нещастните същества,трябва преди това да предупреждават-да не се гледа от хора със слаби нерви,бременни и деца.А ембрионите били три.Анатема трижди за експериментаторите,защото това не може да са лекари-те трябва да лекуват болният организъм,а не да създават такъв.А на всички защитници на този чудовищен експеримент им препоръчвам посещение в някой център за деца с увреждания и после да спят спокойно,оказали се инакомислещи или опониращи така-за идеята.Дано има Господ,да прибере при себе си измъчените дечица,а лудата опитна мишка и нейните колеги-престъпници,до края на дните си ,да ги сънуват всяка нощ.

И още нещо - в цял свят има процедури ограничаващи "родителски" желания. Има един прост морален принцип ограничението защитава интересите на децата, а не само на родителя. Къде виждате тук защитен интереса на тези бебета. Те не са стока за задоволяване на потребността ня някой да стане родител. Това не важи само за конкретната майка, а и за много други случаи. Да не говорим, че и спрямо 62 г. жена е неетично това което се е случило. На нея никой не й помага по този начин - помоща е била да й бъде отказано, защото децата не са средство на нечие щастие. Грозно е да се излиза с номера за правото на личен живот - това е цяла наглост.

08 я ми отговори: Ако ти беше на мястото на едно от тези бебета и останеш сляп и инвалид през целия си живот само защото на една 62 г. жена е решила да стане майка и задоволила единствено своя лична и потребност да бъде родител. Как щеше да е, а? Щеше ли да правиш тези широкоскроени, недискриминативни изказвания?

Децата вече са родени,т.е. и на 62г. може да се износи дете,което говори ,че жените не трябва толкова рано да ги отписват,като все пак случая е специфичен,още повече въпреки възрастта жената е поела този риск и се е справила.Дано децата се оправят,трябва да се направи всичко възможно.С това раждане наистина се застава срещу всякакви стари догми и предразсъдъци,с които се спекулираше.

08 я ми отговори: Ако ти беше на мястото на едно от тези бебета и останеш сляп и инвалид през целия си живот само защото на една 62 г. жена е решила да стане майка и задоволила единствено своя лична и потребност да бъде родител. Как щеше да е, а? Щеше ли да правиш тези широкоскроени, недискриминативни изказвания?

Най-вероятно майката-баба си е платила за ин-витрото. Така са се получели недоносените бебета, които други лекари трябва да спасяват, а не тези, които са ги създали. Ще се похарачат стотици хиляди лева за една безумна приумица. Надявам се дечицата да оживеят с най-малко поражения, те са абсолютно невинни създания и с нищо не са виновни! Но защо не поемат от джоба си лечението им лекарите, които са предприели оплождането на майка им? Те са си взели парите за ин-витро, измили са си ръцете, а сега друга болница ще се фалира, за да спаси живота на бебетата!

Доста госпожи се изказаха. Една била на 37, друга била на 32 и се чудели, дали трябва да раждат на такава възраст.... Мисля, че всички не разбирате съшността на проблема. Жената може би е можела да избегне риска за децата, които не са от нейни яцеклетки, като си вземе приемна майка - освен, ако това не се води осиновяване по закон, но не знам, какво гласи законът. Проблемът е че ПОЧТИ всички поставяте граница не на изкуственото раждане, а на естественото - поставяте граница даже не 40, а 32 и 37 години... резултатите са безпошадни. Аз знам, че когато моята майка ме е раждала, в родилния дом е имало 48 годишна жена, с две пораснали деца, бременна от собствения си съпруг, която изпитвала ужасен срам от това,че на подобна възраст е бременна, предварително казала, че я е срам и ще остави детето за осиновяване, защтото - какво щели да кажат хората и особено децата - родила по естествен начин нормално дете и го оставила за осиновяване. От срам. Имам и леля, на която 15 годишният й син се удавя и тъй като е бил единствен, тя родила друго дете - цялото село я одумвало години наред, че е толкова дърта.... Та проблемът е, не че психиатърката е родила двете деца - има и по-тежки луди, а че всеобщото мнение е че едва ли не след 30 години не бива жената да има дете. Това може и да го мисли някоя, чукала се на 13 години, правила аборти на 20 и родила на 25, но щом природата е дала някоя да има цикъл на 40 - 50, нямате никакво право да казвате че примерно 40 години било моралната възраст на която жената да има дете.

Хора, нека не бъдем жестоки. Нека се опитаме да разберем тази жена. тя иска да стане майка, да осмисли живота си и чрез майчинство, не само чрез професията си. И вероятно се е вманиачила в това си желание. Дотам, че е престанала да мисли трезво. Виновни са законодателите, които са позволили тази лудост да се случи законно. За инвитро процедурите наистина трябва да има възрастова граница - може би 45 години- до колкото общо взето става и зачеването по естествен път.

ДА СЕ ВЪВЕДЪТ ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ ПСИХО ТЕСТОВЕ НА ВС. 6 МЕС. НА ВСИЧКИ В БЛС И НА НЕМИНАЛЕТЕ ГИ АУТ НА ПРАКТИКИТЕ ИМ с хората...!!! А УЧАСТНИЦИТЕ В ТАЗИ ГАВРА С НЕВИННИТЕ ДЕЦА СА ЗА ЗАТВОРА , но ще минат с леки присъди със жълтите си книжки...!!!

Не подлежи на коментар правото на всеки да реализира мечтите си. Но има нещо много важно - времето за това. Въпросната психиатърка не е имала воля да да се пребори за личната си територия, когато й е било време, а едва на 62 се е сетила да реализира мечтите си. Има една хубава поговорка:"Късно е, чадо! Мандалото лопна!" Всичко останало в случая, може да се интерпретира от различни гледни точки. Когато желанията съвпадат с възможностите, се вдига наздравица.Останалато е експеримент.

Нека всичко, което се случва оттук нататък с дечицата ,тежи на съвестта на "майката" и екипа непрофесионалисти,защото не е нужно да си учил медицина ,за да знаеш ,че матката на една 62 год. жена е претърпяла чисто физиологичните предопределени и от природата промени на обратно развитие,т.е. ако не е атрофирала то поне е хипотрофична и не би могла да осигури пълноценното изхраннване и развитие на плода."Колеги" АГ-светила нима за вас е нормално един плод в 29 гестационна седмица да тежи 500г. Случайно да сте чували за прекъсване на бременност по медицински показания-т. е.когато е застрашен животът на плода или майката. Не вярвам ,че не се интересувате от негативния отзвук на вашия научен подвиг. Защо нямате смелост да се покажете по форумите или медиите , за да защитите и изложите вашите доводи.

и бабата и лекарите са за съд, тия глупости за правото на избор не ги пробутвайте на хората, след като не става по естествен път значи не трябва да се финансира подобно безумие

До: az Сто процентова сигурност няма че бебетата ще са с увреждания. Но статистиката е безпощадна. На тази възраст рисковете многократно надвишават всички разумни граници. По-важни са фактите - по-малкото бебе е с риск за живота след тежка коремна операция, а по-голямото със също така сериозен риск от ретинопатия и други увреждания. Искам да те помоля само за едно: Постави се на мястото на бебетата! Как ти се струва ако ти беше едно от тези бебета и ако 20 години след като си се родил казваш: "Аз съм се родил сляп защото мама ме е родила недоносен/а когато е била на 62 години! Браво на мама!"?

Малко ли е лошия материал, че си създаваме още такъв ? Домовете са пълни с деца олигофрени и идиоти/ покрай малкото-нормални там, обречени да станат като масата/. Циганите с генетичното си обременяване като че ли минаха 1 000 000. Добавете още 1000 000 турци/ нищо против тях/, 90% от които са болни по принцип, нерядко и с малформации, заради дългогодишното си кръстосване помежду си. Кому е необходимо да си правиме експерименти с природните закони? ТЯ, ПРИРОДАТА не търпи да се гаврят с нея Затова си има принципи, които спазва строго. Един такъв е естествения подбор. А сега ние какво правим- първо сеем семена на болна и стара нива, а сетне обгрижваме поникналите плевели, т. е. веднъж излъгахмеприродата, а сега и пречим тя да поправи грешката си... А тя , въпреки глупавите ни напъни, ще си я поправи много скоро при това. Така не бива

Това е пълна подигравка с природата. Тая побъркана мумия е трябвало да я затворят в някоя лудница и да не я пускат оттам... Баси немога да намеря думи да опиша колко съм отвратен от това...

Напълно подкрепям предложението на "Алекс 14-05-2010 10:16" - ако трябва и на улицата да се излезе!!!!!!

До "Деница" - по злобен коментар не бях чел - 100% е на ниско интЕлЕгентно първеню!!!!!!

Mili hora,sprete da sudite tazi jena i pojelaite na de4izata mnogo mnogo zdrave i dano Godpod da bude s tiah, za6toto v kraina smetka v tozi moment tova e nai-vaijnoto, a ne koi bil kuku ili ne! Bebetata sa ve4e fakt taka, 4e drugoto niama zna4enie!

Абсолютна гавра с природата...

До "Деница" - по злобен коментар не бях чел - 100% е на ниско интЕлЕгентно първеню!!!!!!

истината е следната-при жени над 30 години риска да родят увредено дете е 10 пъти по голям от тези на 20, на 40 години е 100 пъти по голям, на 50-1000 пъти а над 60-почти 100% -тов Трябва да си голям егоист и изрод за да раждаш деца над 40 години - да раждаш болнави очилати генетично дефектни изроди!!!Жените нямат право да са майки-майчинството не е право а отговорност и задължение!!! Отговорност да имаш здраво тяло, да не пушиш и да не пиеш, да приемаш всички нужни храни и витамини и да спортуваш-и ако си изпълнил това да станеш майка в детеродна възраст 13-30 години. Това е проектираната детеродна възраст на човешкия род - няколко милиона години сме живяли максимум до 35-40 годишна възраст - сега изведнъж искаме да ставаме родители на възрастта на която прародителите ни са били дядовци...Женските яйцеклетки не се обновяват както сперматозоидите и вероятността да имат генетично увреждане става огромна с всяка година-особенно при замърсеното ни с мутагени хранене... За прабабата майка е ясно-луда жена, в страна без закони и лекари алчни извеги - резултата - невинни душици в агония-дано съдбата да се смили над тях и да си отидат веднага за да не агонизират с години - на тези които мислят че съм краен-представете си че вие бяхте тези деца...В едно нормално общество майката щеше да е в психиатрично заведение още преди да извърши безумието, а лекарите в затвора доживот за биологични експерименти с хора!!!

Всяка жена има право да бъде майка, но до момента, до който МОЖЕ да зачене, износи и роди детето си сама.

Глупости - защо мъж може да прави деца на 60-70 години и за него това е ПРАВО, а не ОТГОВОРНОСТ. Хайде холан

Цял живот все в психиатрично заведение е била, а осеменителите не са нарушили никакъв закон на държавата, а само 1 - ПРИРОДНИЯ. Като се добави и факторът - МОРАЛ и нещата си идват на мястото- налице са 2 неясни субекта, но с ясно бъдеще...

ВСЯКА ЖЕНА ИСКА ДА Е МАЙКА. НЯМА ПО -ГОЛЯМО ЩАСТИЕ ОТ ТОВА. НО ЧОВЕК ТРЯБВА ДА РАЖДА В РАЗЦВЕТА НА СИЛИТЕ СИ. НА 62 ГОДИНА ОРГАНИЗМА Е АМОРТИЗИРАН И СА МУ ОСТАНАЛИ СИЛИ САМО ДА СИ ДОИЗЖИВЕЕ ЖИВОТА. СИЛИТЕ НЯМА ДА И СТИГНАТ СКОРО ДА ОБСЛУЖВА СИБЕ СИ ТА КАМО ЛИ И ДВЕ БЕБЕТА. ТЯ НЯМА РОДНИНИ У УТРЕ КАТО ПРОХОДЯТ ТЕЗИ ДЕЦА КОИ ЩИ ГИ ПОДДЪРЖА. КАТО ТРЪГНАТ НА УЧИЛИЩЕ КОИ ЩЕ ГИ УЧИ. ЗА МЕН ТОВА Е ПЪЛНА БЕЗОТГОВОРНОСТ ОТ НЕЙНА СТРАНА. ИЛИ И ТЯ ВЕЧЕ Е ТРЪГНАЛА ПО КЛИНИЧНАТА ПЪТЕКА НА СВОЙ ПАЦИЕНТ

Възмутителен експеримент! Познавам много семейства, които се опитват да имат деца, и за които инвитро методът е последна надежда, и въпреки че "най-възрастната" жена е на 42 години, те срещат всевъзможни спънки както от страна на комисията, отпускаща средства за заплащане на скъпата процедура, така и от страна на много специялисти в някои от най-нашумелите клиники в страната. Самата аз в момента съм бременна в 21 седмица, и въпреки че съм на 35 години и това е втората ми бременност, тестът за евентуални генетични уврежданя на плода, през който всяка жена минава показа, завишен риск единствено на основание възрастта на майката - изводът може да направи всеки за себе си. След феталната морфология получих снимка на още нероденото си бебче, което за мен е чудесно, но все още не би могло да оцелее във външна среда, нито да бъде възприето като завършено човешко същество в чисто физиологичен аспект. Уви цялата тази тъжна история е поредното доказателство, че не само законодателството в България, но и цялата система на здравеопазването ни боледуват доста сериозно.

Дааааааа!!! Определено има нужда от закон - "Забрана да се правят и раждат деца от лица /мъже и жени/ над 45 години" предвид морална, функционална, етична и др. гледни точки.

Много хубаво е това събитие.Но не е ли могла по рано да се сети за това.Всичко с времето си.На младини е спала.

До: майка Съгласен съм, че максималната възраст за ин витро трябва да бъде 44 - 45 години. В конкретния случай обаче това си е чиста перверзия, което е направила тази бабичка. Съмнявам се че щяха да и дадат да осинови дете на 10 години. Аз лично подозирам че точно това е опитала и след като не е успяла е прибягнала към този метод. Ако и бяха разрешили да осинови 10 годишно дете щеше наистина да бъде много по-нормално, но пак няма голям морал в това защото децата трябва да живеят в нормална среда, тоест да имат и майка и баща.

А ВЪЗРАСТТА ЗА ПЕНСИОНИРАНЕ Я ВДИГАТ?! ЩО ЗА ПРОСТОТИИ. НА 62 ГОДИНИ БИЛА "ПЪТНИК"... Защо тогава непрекъснато драпат да вдигнат възрастта за пенсия от 60 нагоре?! За да няма жив пенсиониран?! "Разрешената" горна граница за раждане на дете, трябва да е възрастта, от която жените се пенсионират. Сега какво имаме: "Млада" за пенсия, "стара" за раждане; "малко пари" - ако ти ги вземат, много - ако ти ги дават и пр. двойни аршини...

Имам запек и си ги държа в момента. Като гледам ти обаче нямаш такъв проблем, щото освен че си ги изкарал, си ги и изял вече.

Такава "майка" заслужава да я убият с камъни.Дечицата , миличките , ако оживеят , да и бъдат отнети,толкова млади семейства биха били щастлви да ги осиновят ,а за докторите нямам думи и затвор им е малко !!!!

съгласен с Тони. Това не е шега, Доктори. При цялото ми уважение към вас ще ви кажа: Не си играйте с човешкия живот, нямате право .

Жената е БОЛНА, достатъчно е да видите репортажа в който тя с усмивка казва "дано да оцелеят". Тези, които трябва да бъдат съдени и затворени са лекарите и целия медицински персонал, който е участвал в това безумие. И най-лошото е, че ние може да си пишем и протестираме колкото си искаме, но това не променя нищо. Тези две невинни същества са тези, които са наистина наказани - цял живот да се мъчат.

"На теория всичко е много по-лесно, отколкото на практика!" Е, а тебе какво те засяга тая работа?

Като замисъл е чудесно!жената има голямо желание да роди детенце.Ето ,че господ или,съдбата ли, тя ли така го е искала заедно с нейни колеги тя има две дечица.Дано да могат да им помогнат да се опазят и да ги отгладат.Разбира се -държавата.Самата .тя майката на дали ще може да се справи.А това,че дечицата ще тежат на държавата и на данъкоплатците - много смешно-сега се отглеждат от държавата стотици деца -здрави и инвалиди изоставени от богати семейства и млади родилки.Това да е проблема на държавата.Пожелавам на лекарите сила и мъдрост да опазят дечицата,за да се зарадва старата им майка и докато има сили да се грижи за тях.Успех!

"Госпожо, Вие имате психични отклонения, заминавайте на доктор! Може и при "майката", за децата на която се отнася тази статия!" Слушам и изпълнявам....тъкмо и аз си мислех че съм за доктор щом не се съгласявам с "моралните" дебили във тоя форум.

Не става дума за морал,а за умишлено посегателство върху човешко същество.

Съжалявам за жената и тежкото й минало (но дали и тя не е просто експериментаторка), но за мен това е гнусен, нагъл медицински експеримент с човешкия живот. Родила съм на 37 год. преждеверменно (много по-тежко бебе при това)...много е трудно. При нас нещата са наред, но немога да повярвам, че има хора, които мислят, че е възможно на 62 да се родят нормални, здрави деца и майката да е добре. Не си играйте лекари...изполвайте донорските клетки по-разумно, защото те не се намират под път и над път!

Странна ми е стопроцентовата сигурност на почти всички тук, хванали се за думите, че има риск за децата да останат увредени. Прапрабабами по майчина линия е родила прадядо ми на 51 - петдесет и една -години и е отгледала едновременно внука си и сина си. Баща ми и той е роден под килограм преди 70 години и лекарите казали, че няма да оживее с такава сигурност, че даже не бил кръстен на семейносто име - е и. И до ден днешен си е канара мъж. Риск има, но ей така да сте 100% сигурни и съдници е празна работа, да не говорим, че рискът не е за след 60 години на родилката, а след 35 - тридесет и пет!

Тук въпросът не опира до риск, а до реални и вече потвърдени медицински диагнози. Рискът се мери преди това, към момента на извършване на манипулацията. А разликата между обсъждания случай и Вашите роднини е фундаментална и тя се състои в това, че Бог е допуснал Вашата баба и прабаба без изкуствени намеси да родят на тази възраст, което в този случай е похвално, а при 62-годишната рекордьорка извършеното дали е по Божията воля?...

Да ама не с инвитро насила а по природните закони. Има голяма разлика

Като чета какво си писал за баща си, за баба си и за бабината ти трънкина, все си мисля че и ти си се родил под 1 кило, а после си станал канара само от мускули. Татъв титан на мисълта не се ражда всеки ден. Тя Деси ти го казва, но по- деликатно, дано поне нея разбереш

Жалко, че през 21 век има доктори, представители на науката, които гледат на човека като на машина, снасяща пари. Каква наука и какви 5 лева, ако разумът ни не е, както трябва на човеци ?! И аз като Диоген Кучето питам "Къде е човекът ?", защото свободата се постига в/с мъдрост и разум, които в случая очевадно липсват...

Децата са най-голямата радост за един родител, но не е ли безотговорно да бъдат оставени сираци още в крехка възраст!? Кой ще се грижи за тях, кой ще ходи на родителски срещи и как ще се чувстват те с толкова възрастна майка. Създаването на деца не е като правенето на компот - правиш и оставяш на рафта.

Тези лекари,които са угодили на тази откачалка,са само за затвора!Срамота е да се гавриш с природата!

тази жена май изобщо не е помислила какво ще прави по-натам.разждай да ти олекне че имаш дете ама какво ще е не я интересува...горките бебета...дано не останат с увреждания за цял живот защото не знам кой кого ще гледа след някоя друга година...та тая жена няма майка и баща да й помогнат,ако има някакви роднини сигурно и те са вече стари....кой ще се грижи да дечицата след 10-15 години????някой помисли ли за това????безотговорни в тая държава колкото щеш...само пари да видят и сигурно и на умираща ще и направят ин-витро...ненормалници...