Информацията е съобщена от официоза на ЦК на Корейската трудова партия "Нодон Синмун", цитиран от Франс прес, съобщава БТА. Според вестника, постижението е важна крачка напред за режима в Пхенян с оглед "разработването на нова ядрена технология". В публикацията не се споменава за евентуално използване на технологията за военни цели или за разработване на атомна бомба, посочва Франс прес.

Термоядреният синтез е "качествено ново събитие, което показва, че технологии в Северна Корея се движат напред”. Изданието отбелязва, че Северна Корея върви по свой път в изучаване на термоядрените реакции и КНДР извършила "ясен пробив към развитието на новата енергия като започва нов етап в развитието на науката и технологиите на страната” - допълва вестника, цитиран от южнокорейската информационна агенция „Йонхап”.

Северна Корея активно разработва и ракети с голям радиус на действие и вече няколко десетилетия работи по ядрена програма на основата на плутония, произвеждан от отработеното гориво в реактора в Йонбен, уточнява AFP, цитирана от БЛИЦ. Пхенян има два ядрени опити - през октомври 2006 и май 2009 година. През септември 2009 г. властите в КНДР обявиха, че северокорейските учени са възпроизвели последния стадий на обогатяване на урана.