Това съобщи агенция Синхуа, цитирана от БТА. Нападението е станало сутринта в град Ханчжун в провинция Шанси, Северозападен Китай, въпреки засилените мерки за сигурност в училищата и детските градини с разполагането на допълнителна охрана и полицейски патрули.

Състоянието на две от ранените деца е тежко. Синхуа не посочва на каква възраст са загиналите. Убиецът - 48-годишният Ву Хуанмин, след нападението се прибрал у дома си близо до частната градина и се самоубил. Мотивите му не са известни, макар че според местните медии той се е познавал с администратора на градината.

Това е петото подобно нападение срещу детско учебно заведение в Китай за последните седмици. Зачестилите атаки повдигат въпроси за сигурността и за социалното неравенство, за което се смята, че играе роля за насилието, посочва АП.

В началото на месеца мъж уби с нож 8 души в Източен Китай. В град Тайсин в края на април друг пък намушка 29 деца, двама учители и един охранител в китайска детска градина. Само ден преди това учител рани колега и 18 ученици в училище в Южен Китай.
Властите вече екзекутираха бивш лекар, който за по-малко от минута уби осем деца и рани пет в двора на училище в град Нанпин на 23 март.

Всички нападения са извършени с нож. Престъпниците са с финансови затруднения или проблеми в личния живот. Агресията им била провокирана от жажда за мъст заради неуспехите им.