Това заяви по PRO.BG синдикалистът Димитър Манолов от КТ "Подкрепа", предаде БГНЕС. Ние сме една южняшка нация и се вписваме добре в общия пейзаж, допълва тезата си Манолов.

Някои са мързеливи, други не, смята пък икономистът Георги Ангелов от Института за пазарна икономика. Проблемът е, че правителствата, не само това в България, не успяват да направят необходимите реформи и не могат да вдигнат стандарта ни на живот. Ето защо ни компенсират, като ни дават повече почивни дни, болнични и всякакви такива благинки. Затова имаме толкова много празници, смята Ангелов.

Според Ангелов е интересен фактът как така един българин е мързелив в родината, а като излезе извън граница става работен. Значи тук проблемът е как го мотивираш да работи, тоест проблемът е на работодателите, допълни икономистът.

Много голям проблем си остават фалшивите болнични. Редица хора отсъстват неправомерно от работа. Димитър Манолов от КТ “Подкрепа” каза, че те са предложили лекарите, издаващи фалшиви болнични да бъдат глобявани два пъти, а при трето нарушение да им бъдат отнемани лекарските права. С различни механизми може да се прекрати това във всяка компания, смята той.

Относно антикризисната мярка, предложена от правителството, работодателят и работникът да поемат част от разходите при издаване на болничен, двамата бяха на противоположни мнения. Според икономиста Ангелов, работодателят трябва да поеме дори повече от първите три дни на болничния, но и работникът да даде своя принос. Така ще се стимулират допълнителните социални придобивки, като лекар или безплатни ваксини, и ще се прекрати злоупотребяването с фалшивите болнични от страна както на работника, така и на работодателя.

Синдикалистът от друга страна сподели относно заплащането на рецептите от пациентите, че не са съгласни, защото така или иначе българинът плаща много висок процент от стойността на лекарствата, за да бъде товарен допълнително с такси.