Съдът реши, че има опасност Петров и Джотолов да извършат ново престъпление или да влияят на свидетели по делото. Това е основният мотив, с който двамата остават в ареста.

Според съда обаче – няма опасност двамата да се укрият, ако им е била наложена по-лека мярка за неотклонение. Твърдението, че двамата може да извършат ново престъпление, съдът мотивира с дългия инкриминиран период – повече от 10 години – в който обвинението твърди, че Алексей Петров е ръководил организирана престъпна група, извършвал е рекет, осъществявал е принуда за прехвърляне на имущество и др. Магистратите обаче не се съгласиха със становището на първоинстанционния съд – Софийски градски – че има достатъчно данни, за да се обоснове предположение, че Алексей Петров е изнасял или е огласявал класифицирана информация от ДАНС.

Съдът прие становището на адвокатите на Алексей Петров, че по делото трябва да бъде изискано и предоставено досието на Петров като служител в службите за сигурност. Съдът счете за укоримо това, че досега от прокуратурата не са изискали и приложили към делото това досие на Петров. Според съда – от това досие ще стане ясно – какви задачи са възлагани на Алексей Петров като офицер на прикритие и дали той евентуално е прехвърлял някакви правомощия, или е използвал положението си, за да извършва престъпления.

Днешното решение е окончателно и не подлежи на обжалване.

На 31 март състав на Софийски градски съд реши Алексей Петров и Марчело Джотолов, задържани в рамките на операция „Октопод”, да останат в ареста. Според новопостъпилите материали по случая съдът направи извод, че двамата са част от „мащабна и опасна престъпна дейност”, макар и тя да е извършена в минал период от време.