Запазва се забраната за освобождаване в околната среда и пускането на пазара на следните генно модифицирани организми (ГМО) - тютюн, лоза, маслодайна роза, пшеница и всички зеленчукови и овощни култури, реши парламентът.
Със 168 гласа "против" и 4 "въздържал се" депутатите отхвърлиха предложението на комисията за отпадането на забраната по чл. 79 от закона, предаде БТА.

Със 144 гласа "за", един "против" и трима въздържали се депутатите гласуваха забрана и за отглеждане на ГМО и засаждане с научна цел в границите на "Натура 2000", на разстояние не по-малко от 30 км от защитената зона, не по-близо от 10 км от пчелини, 7 км от полета с биологично земеделие и определените от закона отстояния. Текстът бе гласуван по предложение на Лъчезар Тошев от Синята коалиция.
"Законът стана още по-строг и "запушихме някои дупки", които имаше в досегашния текст и така се засили защита от ГМО на българското традиционно производство и биоразнообразие, коментира Тошев.

На практика с решението днес на депутатите в страната няма да могат да се отглеждат генно модифицираните организми. Забраната обаче не важи за генно модифицирани продукти, който са разрешени от Европейската комисия за продажба.

В началото на заседанието председателят на Народното събрание Цецка Цачева оттегли искането на ГЕРБ за мораториум върху разпространението на ГМО в околната среда.
Последва предложение за запазване на действащата законова разпоредба по чл. 79, направено в зала от Иван Алексиев от ГЕРБ, който обясни, че то се подкрепя от партията, от Министерството на околната среда и водите и лично от премиера. Предложението беше приветствано от депутатите от Синята коалиция, Коалиция за България и ДПС.

Петър Курумбашев от левицата отбеляза, че предложение за запазване на забраната по чл. 79 са направили 10 народни представители от четири парламентарни групи.
Лидерът на БСП Сергей Станишев приветства "завоя" в позицията на ГЕРБ за ГМО и възстановяването на политическия консенсус. Той обаче отбеляза, че няма яснота по въпроса за причините и мотивите за внасянето на промените, скрити зад синхронизацията с европейските директиви.
„Подобен подход породи много съмнения за лобистки интереси”, заяви Станишев. По думите му като министър-председател също е усещал натиск и от икономически фактори и от политически фактори във връзка с разпространение на ГМО.

В отговор министърът на околната среда и водите Нона Караджова изрази съмнения, че предишното правителство е било срещу ГМО, след като негови представители са гласували "за" вноса на 18 продукта на територията на ЕС и на България, предаде "Фокус". Тя отбеляза още, че от БСП и ДПС са подкрепили отпадането на памука от забранителния списък на закона за ГМО и намаляване на охранителната зона.
„По лобистки причини депутатите на БСП и ДПС са гласували да отпадне изискването на 30-километровата зона от "Натура 2000". Аз, като министър на околната среда, си свърших работата. Искам да се спре със спекулациите”, заяви Караджова.

Съпредседателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев посочи, че според стенограмата от тогавашното заседание на парламента, предишните управляващи са искали отмяната на чл. 79.

Румен Такоров от левицата репликира министъра, че през четирите години управление на предишното правителство няма нито един продукт от тези 18 с разрешение за пускане в България. Колегата му Захари Георгиев отбеляза, че природата не е застрашена от генни модификации на памука, защото няма свободен аналог на тази култура. По думите му няма памук от този, внасян в България, който да не е генномодифициран.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов заяви, убедеността си, че парламентът ще гласува да бъде забранено ГМО.
"Казал съм го това още преди един месец”, изтъкна той пред журналисти на излизане от парламента и подчерта, че е безкомпромисен по отношение на това България да бъде свободна от ГМО.

"Под натиска на многобройните граждански протести и в резултат на изразената позиция на президентската институция за евентуално вето и референдум, в крайна сметка се стигна до едно разумно решение“, коментира Георги Първанов, цитиран от Дарик. “На този етап успяваме да запазим България чиста от ГМО и да създадем условия за развитие на биологично земеделие в страната“, смята държавният глава.