Това съобщи на пресконференция д-р Надежда Стоева - началник на диагностично-консултативен блок в Пета МБАЛ в София, цитирана от БТА.

В България липсва медицинска статистика за точния брой на засегнатите от хранителни разстройства, предизвикани от анорексия и булимия. Двете заболявания засягат предимно жени между 14 и 36-годишна възраст. Заболеваемостта през последните години е нарастнала шест пъти, 17 на 100 000 болни от анорексия и булимия умират в Англия, съобщи Стоева.

В България честотата на срещане на заболяванията анорексия и булимия е на всеки 200 момичета едно да боледува от хранително разтройство, каза д-р Красимира Марчева - психиатър и психотерапевт в Областен диспансер за психични заболявания "Проф. д-р Н. Шипковенски", цитирана от "Фокус". А смъртността е 20 процента. 5 на сто от мъжете у нас страдат от анорексия. Основният проблем в България е липсата на специализирано лечение на анорексия и булимия. След изписването си от болница, болните най-често се насочват към психиатричните отделения, където не им е мястото, заяви Стоева.

Тя допълни, че лечението у нас продължава около 15 дни, а за пълното оздравяване са необходими месеци специализирано лечение. Повечето болни постъпват в болница в крайните фази на заболяването, когато животът им е застрашен.

Повече от 13 момичета са излекувани от екипа на фондация "Природа и здраве за България", който работи в Пета МБАЛ в София. Сред излекуваните от анорексия е Ангелина Такева, която постъпвайки на лечение в болницата през 2006 г., е тежала едва 23 килограма. Започва национална кампания за повишаване на информираността за значимостта на проблемите, свързани с анорексията и булимията, организирана от фондация "Природа и здраве за България" и Конфедерация "Защита на здравето". Разкрит е безплатен телефон за цялата страна - 0700 112 08, на който в работно време медицински специалисти ще се дават консултации.